Svar: Vitamin D
Kære Lotte
Den danske sundhedsstyrelse anbefaler D-vitamin og det gør de fordi D-vitamin er nødvendigt for optagelse af calcium i tarmen og knoglevækst. D-vitamin styrker barnets knogler og det forebygger også sygdommen Rakitis.
Vi får normalt D-vitamin via sollys, men da spædbørn ikke kan tåle at opholde sig i solen er det nødvendigt med et dagligt tilskud. Det anbefales således at man giver d-vitamin fra barnet er 2 uger til det er 1 år. Det giver som dråber, svarende til 10 mikrogram (400 IE) dagligt.
Der er meget lidt D-vitamin i modermælk ca. 0,5 mikrogram
per liter og det er ikke nok til at dække spædbarnets behov. Derudover varierer modermælkens D-vitaminindhold med årstiden og afhænger af hvad kvinden spiser og hvordan hun lever.
Der er tilsat D-vitamin i modermælkserstatning, ...
... tilskudsblanding og vælling - en mængde på 6-15 mikrogram/liter (1 mikrogram = 40IE). Sundhedsstyrelsen anbefaler at man man giver sit barn et dagligt tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram - også selvom barnet ernæres med modermælkserstatning. Der er ingen risiko for overdosering ved kombination af D-vitaminberiget modermælkserstatning og det anbefalede daglige D-vitamintilskud.
Jeg kan ikke svare dig på, hvorfor man ikke anbefaler D-vitamin i England. Hvis det var et sted, hvor der var mange solskinstimer året rundt, kunne det måske være årsagen - men det er der jo ikke tale om. Vejrmæssigt set ligner stedet hvor du bor jo nok DK meget godt ...
Da jeg arbejder ud fra Sundhedstyrelsens retningslinier kan jeg naturligvis kun anbefale at du tilbyder din datter D-vitamindråber dagligt :o)
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.