Annonce

Annonce

Svar: Hvordan sikrer jeg nok mælk?


2. september 2008

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Med den alder din dreng har nu, så vil det normalt være passende med 3 amninger dagligt og omkring 10 måneders alderen kan du skrue ned til to amninger. Du kan således der begynde at fjerne formiddagsamningen, som han igang med selv at sige fra overfor.

Ved siden af dette kan han tilbydes en portion tykmælk, neutral yoghurt eller lignende, ligesom du gør. Han kan få sovs på sin mad, sødmælk eller mme i grød og mos, spise ost osv. som alt sammen er med til at give ham lidt mælk og dermed kalk. Ved siden af dette kan han få vand af kop og det er rigtig godt at han er god til at drikke.

Når man skal vurdere barnets væskeindtag, så gøres dette bedst ved at se på hvordan han tisser. Kommer der nok ind, så kommer der også noget ud ... :o) Hvis han har gode tunge tissebleer, hvis urinen virker klar (læg mærke til det, hvis han tisser, når du tager bleen af) så må du tro på at han får væske nok.

Derudover skal du naturligvis lægge mærke til hvordan han virker, hvordan han har det. Et barn der er dehydreret (i underskud med væske) vil være bleg, kold, have tørre slimhinder (tør mund), vil mangler elasticitet i huden, han vil virke fjern, træt og sløv.

Sødmælk af kop kan drikkes koldt eller du kan lune det lidt. Du kan også en gang imellem lave en milkshake, hvor du f.eks. blender en banan med lidt ...


Annonce

... sødmælk og giver ham dette. Det svarer jo til at du serverer det adskilt banan + et glas mælk, mange børn synes bare det er bedre, hvis det er mixet ...

Du kan også komme lidt mælk på grød, havregrød, øllebrød, frugtgrød med mælk på er også godt.

Du skal regne med at hans mælkebehov er ca 500ml dagligt - alt incl. Det vil normalt være dækket ved 2-3 amninger, en portion surmælksprodukt, lidt sovs og mælk i madlavningen, og et glas mælk til maden.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til væskebehov, så skal du regne med at han har behov for ca 150ml/kg/24 timer. Det vil sige at hvis han vejer 8-9 kg, så vil han have behov for 1200-1300 ml i døgnet. Hvis han er sund og rask, ikke har feber eller andet, så kan han sandsynligvis godt nøjes med lidt mindre - udregningen her er fra min tid på børneafdeling og som sagt er det vigtigste at du ser på, hvordan han trives :o)

Hvis vi skønner at han hos dig spiser 200ml hver gang han ammes - ihvert fald aften og nat og så måske kun 100ml formiddag, så er de første 500ml dækket. Derudover drikker han så ca 400ml væske = 900ml og så får han mme, vand via grød og mos, 100ml cultura, sovs osv. Det lyder vel meget okay, især hvis du tilfører lidt ekstra mælk på og i maden og måske laver en milkshake en gang imellem ...? :o)

Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce