Annonce

Annonce

Svar: Er det en fase? - 18 mdr.


1. september 2008

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jeanett

Det er helt normalt at børn i 1½ års alderen får en periode, hvor de er mere tryghedssøgende. De sover ofte også dårligt, vågner om natten med gråd og kan nogle gange skrige så højt at man bliver frygtelig urolig selv. De har også svært ved at overgive sig til søvnen, svært ved at sige godnat.

Det er en fase og det hænger sammen med at børn i denne alder begynder at få lidt fare-fornemmelse. Emil kan nu godt forholde sig til at I tager på arbejde og kommer igen. Det er stadig naturlig svært at sige farvel og han kan godt være ked af at blive afleveret, men han ved godt at I kommer tilbage og ikke har forladt ham. Det gør dog alligevel ondt at blive afleveret, det er jo så dejligt og hyggeligt bare at være hjemme :o)

Han oplever modstand, fare, når de andre børn tager legetøjet fra ham, skubber ham, ikke vil have ham med i legen. Han oplever modstand, når han klatrer op men ikke selv mestrer at komme ned, når han løber så stærkt at han falder og slår hul på knæet, når I tager fat i hans arm og holder ham tilbage, fordi han ikke må løbe ud på vejen.

Alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes, når han skal sove. Det gør at han har svært ved at sige godnat og det gør også at han sover utroligt dårligt og ...


Annonce

... drømmer rigtig meget. Det er derfor ikke usædvanligt at børn i denne alder kan virke som om at de har mareridt, når de vågner og man må her tilbyde en tår vand, hjælpe med at blive lagt ned igen og finde roen, komme videre i søvnen.

For at imødekomme hans tryghedsbehov, så er det fint at du er i nærheden, når han skal sove. Du kan sætte dig og læse en godnathistorie for ham, så har han muligheden for at slappe lidt af, ligge stille, lade roen komme over sig, imens du læser og han lytter til din stemme. Bagefter synes jeg du skal gå, men hele tiden komme tilbage, betrygge ham i at han roligt kan lægge sig til at sove, at du passer på ham osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis han har brug for at have dig i nærheden, så tag strygetøj, computer, vasketøj eller lignende med på værelset hvor han sover. Når du er i nærheden og samtidig laver noget praktisk, så har du mulighed for verbalt at berolige ham "mor er lige her, læg du dig ned, sove nu, mor passer på dig" osv. På den måde betrygger du ham og holder samtidig fast i at det er sovetid nu og netop det at han selv begynder at lægge sig ned i sengen er vigtigt i forhold til at falde i søvn der.

Jeg håber ovenstående forklaring giver en idé om hvad der foregår og at I også er hjulpet videre på vej:o) Held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce