Annonce

Annonce

Svar: Hvornår skal man sige nej?


30. juli 2008

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Stine

Ligeså snart børn begynder at kravle og udforske verden motorisk, så vil de naturligt komme til at pille ved noget og undersøge ting, som man ikke ønsker de skal røre ved. Enten fordi det kan være farligt for dem, - et lys de kan brænde sig på, en varm ovn, en stikkende kaktus eller lignende eller fordi man har nogle ting, som man er øm overfor og som man er ked af går i stykker.

Mange ting kan man flytte og hvis man har noget, som man er særligt glad for og ked af går i stykker, så er det en god idé at fjerne det, sætte det væk fra barnets rækkevidde. Der er dog visse ting, som appellerer i særlig grad til børns nysgerrighed og her må man så sige nej, av eller lignende og lære barnet at det må man ikke pille ved. Sammen med et nej, må der så også følge en handling - man skal fjerne barnet, flytte barnet væk fra den pågældende ting imens man siger nej.

Børn vil i 9-10 måneders alderen ofte også begynde at vise lidt mere egen vilje og selvstændighed og er meget undersøgende. Når de banker skeen i bordet, smider maden på gulvet osv. er det således ofte for at høre lyden og se hvor maden forsvinder hen. Det er således en undersøgende leg og ikke en provokation. De kan dog sagtens finde på at kigge på dig imens og her er det naturligvis for at se hvilken reaktion de får fra dig og for at dele deres oplevelse med dig. Derfor skal man i en sådan situation altid overveje, hvordan man reagerer.

Hvis drengene gør noget du ikke vil have, smider med maden f.eks. så vil det være helt relevant at du siger nej. Gør de det igen, så må du overveje om de er færdige med at spise og skal sættes ned fra bordet, eller om du skal fjerne tallerkenen. Ofte bliver vi overraskede og ...


Annonce

... kommer til at grine, når børn laver de første narrestreger og de husker barnet jo og har barnet fået en positiv reaktion, så kan man jo ikke forhindre at barnet forsøger igen og igen:o)

Små børn har naturligt svært ved at styre deres motorik og det som er ment som kærtegn kan ofte blive til slag eller bid. Derfor er det altid vigtigt at man lige vurdere, hvad det handler om, hvis barnet sætter tænderne i en - er det et kys der kammer over, følelsen af at "du er så dejlig at du er lige til at spise", så må man naturligvis godt sige AV!, men skal ikke skælde ud. Eller er det et bid, der er bevidst og hårdt, så må man skælde ud og sætte barnet fra sig.

Du kan altså godt begynde at 'opdrage' lidt på dine drenge med den alder de har nu, lære dem ikke at smide med maden, ikke rive i hår osv. Men du skal huske på at deres udforskningstrang er stor og at sige nej en gang er ikke nok. De vil gøre det igen og igen og igen ... og igen. Indtil de en dag bliver store nok til at huske det lillebitte nej, som lyder inden i dem.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

I takt med at de begynder at udforske verden mere og mere vil der naturligt være flere 'nej'er' i løbet af dagen og man skal altid overveje, hvorfor man siger nej og om et alternativ kunne være en løsning.

Med i opdragelse hører jo også rutiner, at man f.eks. sidder ved bordet i sin høje stol og spiser. At man får vasket hænder når man er færdig med at spise, at man får børstet tænder to gange dagligt, skiftet ble osv. selvom man ikke altid vil det. Der er i 'opdragelse' rigtigt mange ting og at sige Nej er kun en lille del. Så opdragelse starter allerede nu, men i det små..:o)

Fortsat held og lykke med drengene, håber du kan bruge mit svar lidt videre:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

24. juli 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Bedre spisevaner og bideri

Kære Helen, Du har tidligere hjulpet os med gode råd og ro i maven, så jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2025 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.

Forberede barn på flytning

Kære Helen Jeg har brug for et godt råd til, hvordan vi forbereder vores...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje del 2

Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...

Læs hele brevet og Helens svar


8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce