Annonce

Annonce

Sponsoreret artikel

Giv barnets fødder den bedste start

Dato: 4. februar 2023

En ny verden åbner sig, når dit barn skal have sit første par sko. - Hvad skal du vælge, og hvornår skal de overhovedet have sko?
Bundgaard har i årtier hjulpet de små fødder med at tage deres første skridt, og vi vil derfor hjælpe dig med at finde ud af, hvornår dit barn skal have sit første par sko og hvilken slags sko, du skal vælge.

Hvornår skal mit barn have sit første par sko?

Hvornår dit barn skal have sit første par sko, kan variere meget fra barn til barn. En god tommelfingerregel er, at barnet kan starte ud med en Prewalker, når det begynder at vise interesse for at gå. Det vil sige, når barnet er begyndt at rejse sig op af ting, stå selv eller gå et par skridt med nogle i hånden. På dette stadie har barnet endnu ikke fået en balanceret gang og det er derfor praktisk at give sit barn fodtøj på, der kan hjælpe, både med et skridsikkert underlag og støtte omkring anklen. Bundgaards Prewalker model er en supersmart første sko, der giver dit barn de bedste betingelser for at starte gåeventyret på den mest hensigtsmæssige måde.
Børn bliver født med fødder, der primært består af brusk og fedt, og knogler som er helt bløde. Lidt ligesom en klump dej, kan fødderne derfor blive formet af forkerte sko. Da fødderne skal bære os hele livet er det derfor vigtigt, at barnets første par sko ikke strammer og former foden, negativt. Barnets første par sko skal have en bredere pasform, med plads til tæerne. Skoens opbygning skal være helt blød med flere flexpunkter og have en helt blød og tynd sål, der giver barnet optimal bevægelsesfrihed. Skoen skal have en høj støtte omkring anklen, som hjælper barnet med balancen og have en smallere pasform over vristen.

Hvad er en Prewalker sko?

Bundgaards Prewalkers er en fantastisk klassiker, der har hjulpet generationer med de første skridt. Skoen sidder godt til på foden og giver tilpas støtte omkring anklen. Den er håndlavet, og produceret i bløde og åndbare lædermaterialer. Ydersålen er en meget smidig og fleksibel gummisål, der gør, at dit barns fødder får den optimale bevægelsesfrihed. Det er nemlig vigtigt, at skoen følger med foden og ikke omvendt. Derudover har skoen tre flexpunkter, der gør, at skoen bevæger sig naturligt med dit barn også selvom barnet, når det kravler, placerer foden skævt.
Jo tyndere og fladere sål, desto bedre, da barnet herved har den tætteste følelses af at gå med bare fødder. En tynd sål giver barnet mulighed for at blive stimuleret og føle underlagt, som barnet bevæger sig på. Denne stimuli er kodeord for at finde naturlig balance. Mange sko på børnemarkedet, er udstyret med en højere hæl og lavere front. Dette er dog ikke en fordel for barnet, da en højere hæl flytter deres balancepunkt fremover og derved ændres kroppens naturlige holdning. En naturlig holdning giver barnet den bedste styrke og en sundere udvikling af hele kroppen. Prewalkers fra Bundgaard er en del af en Zero Heel-kollektion, hvor sålerne er helt flade og der maks. er 3 millimeters højdeforskel mellem sålen bagtil og foran. Ligeledes gør den flade og tynde sål også, at barnet kan føle og blive stimuleret af underlaget.

Hvor lang tid skal barnet have Prewalkers på?

Hos Bundgaard anbefaler vi, at barnet ikke har en Prewalker på, i for lang tid ad gangen. Skoen skal i højere grad ses som en træningssko, der både vænner barnet til at have sko på, og hjælper barnet med at opnå god balance. Det mest optimale er at anvende Prewalkers i to timer ad gangen og derudover lade barnet gå i bare tæer eller i strømper med skridsikker bund. På denne måde sikres det, at barnet får den bedste oplevelse med fodtøj og ikke overtræner fødderne.

Hvilke sko skal barnet bruge til vuggestue eller dagpleje?

Prewalkers er en indendørssko, da den tynde og meget fleksible sål ikke beskytter mod underlaget. Som et udendørs alternativ har Bundgaards Petit-modeller samme gode funktioner som Prewalkers, men en anelse tykkere sål, der gør dem velegnet til udendørsbrug. Derudover har skoen kravlesnude, der beskytter tæerne og gør skoene slidstærke. Petit-modellerne er et oplagt valg, når dit barn starter i vuggestue eller dagpleje, da den bløde og fleksible opbygning gør, at dit barn kan have den på i lidt længere tid ad gangen.

Hvordan vælger jeg den rigtige sko til mit barn?

Det kan være svært at finde ud af, hvilken størrelse sko, dit barn skal have. Hos Bundgaard designer vi sko, der understøtter fodens naturlige udvikling, derfor har vores Prewalkers og Petit-modeller en bred pasform. For at finde den rigtige størrelse, anbefaler Bundgaard at måle fodens længde, bredde og volume. Dette vil give en indikation på, hvilken pasform og størrelse, der er passende til dit barn. – Husk at måle begge fødder, da fødderne ikke nødvendigvis er ens. Størrelse og pasform skal beregnes ud fra foden med det største mål. Idet børns fødder vokser og vokser, er det vigtigt også at inkludere et voksetillæg. Hos Bundgaard anbefaler vi, at du inkluderer et voksetillæg på 10-12 mm, når du køber vores Prewalkers og Petit-modeller. Husk også at lave et størrelsestjek hver måned gerne oftere, så dit barns sko pludselig ikke er for små.
De små fødder skal have god bevægelsesfrihed, så de får en bedre balance. Skoenes pasform og justeringsmuligheder er derfor vigtige faktorer, når du vælger sko til dit barn. Bundgaards Prewalkers og Petit-modeller har en naturlig bred pasform og flere justeringsmuligheder. Vælger man en for smal sko, hvor tæerne ikke kan bevæge sig og har plads til at spredes, reducerer man barnets mulighed for balance.
Vigtigst af alt er, at vi ikke skynder på barnets udvikling. Overgangen fra barnet kravler, til det kan gå, kan føles lang, men det er vigtigt, at vi ikke giver barnet et par Prewalkers på, førend det er klar. Mange vælger at give deres børn hjemmesko på, i stedet for Prewalkers, men disse vil ikke understøtte den balance som barnet søger, for at kunne opleve verdenen stående.
En hjemmesko sidder ofte løsere på foden, eller tilbyder ikke den høje støtte omkring anklen, hvilket gør, at barnet nemmere kan komme til at placere foden skævt på underlaget, kaldet pronation. Her hjælper den rette Prewalker med at placere foden med balance, uden at styre barnet. Prewalkeren er en hjælp til barnet, så det får en god oplevelse med at finde balance samt at prøve at have sko på.
Mange oplever, at når de giver barnet dets første sko på, vil barnet flekse/ undvige og ønsker ikke at gå, når skoen er på. Det er oftest fordi skridtet fra strømpefødder til sko, er enormt anderledes og voldsomt/ubehagelig for mange børn. Med en Prewalker får barnet en smag på det at have noget på fødderne, på en meget mere spiselig måde, og man undgår derfor i højere grad, at barnet bliver utryg ved at gå fra en Prewalker til første ”rigtige sko” nemlig begynderskoen.

Prewalkers eller begyndersko?

Begynderskoen skal først tages i brug, når dit barn har fået balance og altså er begyndt at gå selv. En begyndersko har en fastere konstruktion og sørger derfor, at foden får den rigtige støtte til de små skridt.
Børn der leger og går, krummer naturligt tæerne sammen. Derfor er det vigtigt, at du vælger en begyndersko, der har tilstrækkelig med plads til tæerne, både i længden og bredden, så skoene er komfortable for foden.

Læs mere her

Galleri

Klik for større udgave


Annonce