Annonce

Annoncørbetalt Indhold Direkte

Annoncørbetalt Indhold Direkte er artikler og billeder, der er leveret direkte og uredigeret af annoncøren selv. Netsundhedsplejerske.dk er således ikke involveret i udviklingen af indholdet. Se flere.

Grå stær hos småbørn og babyer

Mange bliver ramt af grå stær i Danmark hvert år. Typisk kommer sygdommen med alderen, og det vil derfor ofte være personer på mere end 60 år, der bliver ramt af sygdommen. Desværre kan sygdommen også være medfødt, hvilket betyder, at børn i få tilfælde også kan blive ramt.

Derfor vil man i flere tilfælde også forsøge at hjælpe børn med sygdommen. Det kan typisk gøres gennem en operation, hvor man udskifter den beskadigede linse i øjet med en ny for på den måde at forbedre synet. Det er dog heldigvis sjældent, at børn er ramt af sygdommen.

Symptomer på grå stær hos småbørn

Grå stær symptomerne hos babyer og småbørn er overvejende de samme som hos ældre personer. Linsen vil have et område, der er ramt af sygdommen, som giver dette område et mere mørkt og gråligt udseende. Disse områder kan udvikle sig og blive større, hvilket kan påvirke synet yderligere. Ligesom voksne kan babyer blive ramt på begge øjne.

Udover et forværret syn kan sygdommen også være med til at forårsage vaklende øjne eller skelen i øjnene. Det kan desværre også i nogle tilfælde være med til at give et forringet syn. Heldigvis er der flere undersøgelser af spædbørn, hvor læger har fokus på blandt andet synet. Man vil nemlig gerne opfange symptomerne på eventuelle synsvanskeligheder hurtigst muligt, så barnet ikke risikerer problemer med synet i fremtiden.

Man vil i nogle tilfælde tilbyde en grå stær operation for at komme problemet til livs. Er en sådan operation nødvendig, vil den selvfølgelig altid blive tilbudt af en specialist.

Hvordan forekommer grå stær hos børn?

Der er mange forskellige årsager til, at en person kan få grå stær, og dette gælder også for børn. Dog er det svært at sige præcis, hvad det skyldes, når et barn bliver ramt af sygdommen.

I nogle tilfælde kan det være på grund af en genetisk fejl, som barnet kan have arvet fra den ene af forældrene. Det kan også stamme fra kromosomsygdommen Downs syndrom, eller hvis moderen har været ramt af infektioner gennem graviditeten. Det kan eksempelvis være, at moderen har været ramt af røde hunde, haresyge, skoldkopper eller andre virusser.

Selvom man har kendskab til en række sygdomme, der kan være med til at forårsage grå stær, er der desværre ikke meget, man selv kan gøre for at forhindre sygdommen. Udover at følge lægens råd under graviditeten og naturligvis blive undersøgt, særligt hvis grå stær løber i familien, er der ikke meget, man selv kan gøre.

Læs mere om grå stær

Der kan være flere årsager til, at en person eller en baby bliver ramt af grå stær. Derfor vil man også være opmærksom på barnets syn lige fra dets fødsel. Opdager man sygdommen hurtigt, kan man nemlig også hurtigt gøre noget ved problemet, så der ikke udvikler sig varige skader.

Hvis du som forældre har lyst til at opleve grå stær, og læse mere om det, så har du muligheden lige her. Sygdommen påvirker desværre mange danskere, men heldigvis er der råd og behandling at søge, hvis man døjer med problemet.


Annonce