Annonce

Annoncørbetalt Indhold Direkte

Annoncørbetalt Indhold Direkte er artikler og billeder, der er leveret direkte og uredigeret af annoncøren selv. Netsundhedsplejerske.dk er således ikke involveret i udviklingen af indholdet. Se flere.

Få ro i sindet omkring dit fosters gener

At være gravid bringer mange følelser med sig. Typisk en blanding af ekstrem glæde og ængstelighed. For udvikler fosteret sig, som det skal? Eller har fosteret gen- eller kromosomfejl? Heldigvis er gentests i dag ikke noget, du kun kan få taget på hospitalet med en henvisning. I dag kan du nemlig bestille tid til gentest hos eksempelvis www.ultralydklinikken.dk og dermed forhåbentlig få ro i sindet eller forberede dig bedre på fremtiden.

Harmony test

En harmony test er en gentest, der giver en risikoberegning for Downs syndrom, Edwards syndrom, Patus syndrom og DiGeorge syndrom, ligesom det kan fortælle, hvad kønnet er, og om der er normale kønskromosomer. Faktisk risikoberegner prøven på samme måde som nakkefoldsscanning og double test, den er bare mere sikker, og kan tages fra uge 10 (10+0) af. Harmony testen er også et alternativ til moderkageprøver, og er egentlig bare en blodprøve fra armen på den gravide. Der er dermed ingen risiko for abort, og så finder den 99,9% af fostre med Downs Syndrom. Når testen er foretaget, vil den blive sendt til USA og efter 10-12 dage, vil man have svar. Hvis risikoen er høj, vil man ofte tage en fostervand- eller moderkage prøve for at be- eller afkræfte prøven, hvis man ønsker at afbryde graviditeten.

Panorama test

Ligesom harmony testen er panorama testen en gentest, der tages som en blodprøve fra armen af den gravide. Denne gentest kan tages fra uge 9 (9+0). Ved en sådan test kan man undersøge fosterets DNA, og dermed risikovurdere hvor lav eller høj risiko fosteret har for kromosomfejl. Man skal dog være opmærksom på, at testen ikke er nok i sig selv, for hvis der findes høj risiko for kromosomfejl, vil det være nødvendigt at tage en fostervandsprøve. Med en panorama test vil du kunne få risikovurderet for Downs syndrom, Edwards syndrom, Pataus syndrom, Turners syndrom samt triplodi (69 kromosomer). Det vil også være muligt at tilvælge en undersøgelse for, om der er 3 kønskromosomer i stedet for 2. En risikovurdering om fosteret kan bære Di George sygdom, kan også tilvælges.

Horizon test

En horizon test kan teste for op til 274 sygdomme. Denne gentest vil kunne udelukke eller give viden til de kommende forældrene om, de er bærere af et sygdomsgen, der kan gives videre. For hvis et sygdomsgen findes i begge forældre, er der 25% risiko for at det kommende barn får sygdommen, som genet bærer på. Det kunne for eksempel være cystisk fibrose, muskelsvindsygdomme eller Duchenne/becker muskel dystrofi. Efter en sådan test er foretaget, vil der gå 7-10 dage, før du har svaret. Dermed kan du hurtigt få klarhed og ro i sindet over de eventuelle bekymringer, du går med i graviditeten.

Galleri

Klik for større udgave


Annonce