Annonce

Annoncørbetalt Indhold Direkte

Annoncørbetalt Indhold Direkte er artikler og billeder, der er leveret direkte og uredigeret af annoncøren selv. Netsundhedsplejerske.dk er således ikke involveret i udviklingen af indholdet. Se flere.

Årsager til en tur til tandlægen

Der kan være mange grunde til at man skal et smut til tandlægen. Det kan være sit årlige besøg hos tandlægen, hvor man bare skal have tjekket tænderne for eventuelle huller eller andre ting. Det kan være, at der er opstået et mere akut problem, hvor mán hurtigst muligt skal til tandlægen, for at få en behandling. Disse akutte problemer kan være en knækket tand, en tand der er slået helt ud af munden eller akut tandpine, som ikke kan dæmpes med smertestillende medicin. De fleste forbinder ikke tandlægen med noget særligt sjovt eller spændende, der er faktisk mange som er direkte bange for at tage til tandlægen. Dette kaldes for tandlægeskræk, hvilket er meget normalt især blandt unge og børn. Fortsætter denne tandlægeskræk ind i voksenlivet kan det have konsekvenser, da det kan holde voksne mennesker tilbage fra at tage til tandlægen, når de egentligt har brug for det. Det er derfor vigtigt at komme sin tandlægeskræk til livs, og finde ud af, hvad der kan gøres, og især hvad man selv kan gøre for at dæmpe den eller slippe helt af med den.

Generelt om tandlægebesøg og behandlinger

En tandlæges opgave er store træk at diagnosticere og behandle skader på tænderne, eller andre komplikationer samt at forebygge disse eventuelle problemer med tænderne. For at kunne forebygge, er det vigtigt, at man selv tager initiativ og får en årlig tandlæge tid, hvor tandlægerne vil lave et tandeftersyn. Den mest almindelige tandsygdom er de såkaldte caries, hvilket er huller i tænderne. Huller i tænderne opstår, hvis man ikke renser sine tilstrækkeligt og regelmæssigt, og derved lader bakterier fra madrester blive siddende i mellem og på tænderne. For at forebygge huller i tænderne er det vigtigt at man børster sine tænder regelmæssigt, hvor det bedste vil være to gange om dagen om morgen og aftenen. For at være ekstra sikker, kan man også vælge at bruge tandtråd, for at komme ned mellem tænderne og tage det sidste snavs og madrester der skulle sidde der.

Retning af tænder med bøjle og invisalign

Man kan rette sine tænder ud med en almindelig bøjle, som vi i daglig tale kender som togskinner. Togskinner er oftest meget tydelige, og kan give gener på tandkødet og inde i kinderne. Ønsker man at undgå dette kan man få en tandretning med invisalign, hvilket er en gennemsigtig skinne, som bliver speciallavet til dine tænder, og hvor de skal rykkes hen. En sådan skinne er meget diskret, da den næste ikke kan ses, når man har den på. Det er også muligt at tage den ud mens man spiser, og at tage den ud for at rense den med f.eks. sin tandbørste og en smule tandpasta, for at vedligeholde en god mundhygiejne. EN tandretning med invisalign kan vare fra 6-18 måneder afhængig af, hvor kompleks situationen med ens tænder er. Det bliver vurderet af tandlægen, om det er muligt at rette dine tænder med invisalign, og om dine tænder generelt egner sig til det. Man skal selv betale for behandlingen, da det er af kosmetiske årsager, at man vil have rettet sine tænder ud. Man kan derfor også få rettet sine tænder, selvom det ikke giver gener eller at ens bid faktisk fungerer helt fint.

Hvad gør man ved en knækket tand?

Man kan være uheldige, at komme ud fra et uheld, hvor man får en knækket tand eller flere. Man kan knække en tand, hvis man har fået et hårdt slag ind på tanden eller har faldet, og dermed knækket den. Lige meget, hvor stor en del af tanden, der er knækket af, er det vigtigt at ringe til tandlægen og få en tid hurtigst muligt. Det er det også, hvis man har slået tanden helt ud. Man kan ikke selv behandle en knækket tand, det bestemmes derfor af tandlægen, hvilken behandling der skal bruges i lige præcis dit tilfælde. Hvis tanden er knækket helt ned nerven og beskadiget dem, vil det oftest ende med, at man skal have en rodbehandling. De fleste knækkede tænder bliver behandlet med plast, men hvis der er knækket en større del af tanden af, vil der til tider være brug for at lave en såkaldt krone. Er tanden knækket så meget, at den ikke kan reddes, skal den trækkes ud og erstattes.

Tackling af tandlægeskræk

Der er sikkert mange, der kender til frygten der opstår, når man skal til tandlæge. For det meste er det ikke selve tandlægen, som man er bange for, men uvisheden om, hvad der foregår inde i ens mund, og om det vil komme til at gøre ondt. Først skal man anerkende overfor sig selv, at man har den her tandlægeskræk, da det ellers kan blive svært at skulle tackle den. Det kan også være en hjælp at tage en ven, partneren eller et familiemedlem til tandlægen, som kan gøre en mere rolig under behandlingen. Til sidst er det vigtigt at huske, at tandlægen ikke gør noget for at skade en. Tandlægen er for det meste også gode til, at sige til, hvis noget eventuelt vil kunne komme til at gøre ondt.

Galleri

Klik for større udgave


Annonce