Annonce

Annoncørbetalt Indhold Direkte

Annoncørbetalt Indhold Direkte er artikler og billeder, der er leveret direkte og uredigeret af annoncøren selv. Netsundhedsplejerske.dk er således ikke involveret i udviklingen af indholdet. Se flere.

Ting man skal vide før man får børn

Der er flere ting man bør vide, før man prøver at blive gravide, eller bare før barnet bliver født. Der er ting man skal gøre, og der er ting, som man skal holde sig fra, for at mindske risikoen for f.eks. ufrivillig abort, eller at ens barn bliver født med nogle former for skader. Det kan være svært at holde styr på det hele, og man kan undersøge i bøger og på internettet i uendelig lang tid. Noget af det allervigtigste er, at holde sig selv sund og fysisk aktiv, hvilken indebærer ingen rygning og alkohol både når man prøver at blive gravid, og især når man er gravid.

Det skal man gøre, når man er blevet gravid

Når man er blevet gravid bør man i forhold til mad spise sundt og varieret. Man bør undgå eller spise mindre mættede fedtstoffer og for det meste kun spise magre mejeriprodukter. Det er godt at spise kød og fisk og magert kød og pålæg. Samtidig er det vigtigt at man holder sig fysisk aktiv, så godt som man nu kan.
Der er nogle produkter, som man helt bør undgå, når man er gravid. De fleste ved nok godt, at man ikke bør ryge eller drikke alkohol. Alkohol er sundhedsskadeligt og kan lede til nerve- eller hjerneskader. Hvis man drikker alkohol under graviditeten er der også større risiko for ufrivillig abort. Der er også risiko for, at noget medicin vil kunne komme til at skade barnet. Det er derfor vigtigt kun at indtage medicin, som er blevet godkendt af ens læge. Generelt vil man gerne undgå unødvendig kemi. Det vil sige at det også gælder maling, spray produkter, hårfarve og kosmetik. Disse ting bør man undgå så vidt som muligt, for at være på den sikre side.

Tandretning ved hjælp af invisalign - også når man er gravid

Invisalign er en metode, hvorpå man kan rette ens tænder ud ved hjælp af en gennemsigtig og meget diskret skinne. Skinnen lave specielt til dine tænder, og skal skiftes ca. hver anden uge, for at opretholde udviklingen. Med en sådan skinne anbefales det at man har den i, i ca. 22 timer hver dag. Det er rimelig meget, og det efterlader ikke lang tid, hvor man kan spise eller drikke en kop kaffe.
Det er muligt at bruge invisalign som gravid. Man skal dog være opmærksom på, at de smerter der kan forekomme i tænderne og tandkødet kan være mere overdrevne under graviditeten, og dermed øger risikoen for ømme gummer og tandkød. Det kan for få være et problem med skinnen på grund af graviditetskvalme. Udover det, er der ikke bevist andre komplikationer i forhold til invisalign og graviditet.

Hvad er ufrivillig abort?

En ufrivillig abort er, når graviditeten afbrydes så tidligt, at fostret ikke kan overleve. De fleste ufrivillige aborter sker indenfor de første 12 uger. Det kan sommetider være svært at finde en grund til, hvorfor graviditeten afbrydes. Det sker dog ofte, at det er på grund af at barnet har en kromosomfejl eller andre udviklingsfejl. Hvis graviditeten mistes indenfor 22 uger kaldes det for en abort. Efter disse 22 uger kaldes tabet af graviditeten for en dødfødsel.
De hyppigste symptomer for en abort er blødning og smerter i underlivet. Denne blødning kan være meget kraftig og også kraftigere end en menstruation. Symptomerne kan dog også være pletblødning og brunligt udflåd flere dage i streg. Man kan også få feber samt smerter i underlivet. Dette kan skyldes betændelse i livmoderen. Det er derfor vigtigt at lægge nøje mærke til disse symptomer. For at stille diagnosen spontan abort, vil der oftest blive lavet en gynækologisk undersøgelse. Jo ældre den gravide er, jo større risiko er der for ufrivillig abort. Der er ingen direkte ting man kan gøre for at undgå en ufrivillig abort. Dog bør man undgå at være under- eller overvægtig under graviditeten.

Hvis man ikke kan blive gravid

Efter et par har prøvet at blive gravide i et år uden det er lykkedes, skal man gå til sin læge, for at blive undersøgt. Dog behøver man ikke vente så længe i alle situationer. Ens læge vil lave en udredning for ufrivillig barnløshed, som så vil henvise dig til en gynækolog eller fertilitetsklinik. Manglende ægløsning kan være en grund til, at en kvinde ikke kan blive gravid. For at blive gravid, er det en nødvendighed, at der bliver dannet et modent æg. Et symptom på manglende ægløsning er uregelmæssig menstruation.
Der findes også sekundær infertilitet, altså at man har kunnet blive gravid en gang, men ikke længere. Grunden til dette er det samme som primær infertilitet, altså hovedsageligt problemer med ægløsning og hormonforstyrrelser.
Der er nogle få ting man kan gøre for at øge chancen for at blive gravid. Først bør man ikke vente for længe med at prøve at blive gravid som kvinde, da det bliver sværere med årene. Man bør droppe cigaretterne og skrue ned for alkoholforbruget også mens man prøver at blive gravid. Man bør også sænke sit koffeinindtag og generelt spise sundt og varieret.


Annonce