Annonce

Annoncørbetalt Indhold Direkte

Annoncørbetalt Indhold Direkte er artikler og billeder, der er leveret direkte og uredigeret af annoncøren selv. Netsundhedsplejerske.dk er således ikke involveret i udviklingen af indholdet. Se flere.

Lær mere omkring visdomstænderne

Alle ting, der eksisterer, vil altid være i en konstant udvikling. Det betyder også, at vi mennesker med tiden har fundet ud af meget, både i forhold til, hvordan tingene har været engang og hvorfor, at tingene er, som de er i dag.

Mennesket i sig selv er ikke en undtagelse, og det har derfor også ændret og udviklet sig med tiden. Højde, kropsform og mennesket behåring er blot tre eksempler ud af mange på ting, som er helt anderledes i dag, end hvordan det var engang. Endnu et punkt, hvor menneskets udseende har ændret sig er, hvordan vores tænder ser ud. Det er spændende at lære mere om, hvordan vi har set ud engang og vide hvorfor, at nogle ting ser anderledes ud på os i dag. Derfor kan du nedenfor blive klogere på, hvorfor det i dag er nødvendigt at mange mennesker får fjernelse af visdomstand, og hvad tændernes formål engang har været.

Hvilke tænder består kæben af?

I løbet af et liv, så har mennesket to sæt tænder. De første tænder bliver kaldt for mælketænderne, og de består af 20 tænder, der begynder at vokse ud, når mennesket er omkring seks måneder gammel. Alle 20 mælketænder er som regel kommet på plads, når man er omkring de 2,5 år, og de falder derefter ud igen mellem seks og tolv årsalderen.

Efterhånden som mælketænderne falder ud, så bliver de erstattet med de permanente tænder. De permanente tænder begynder at ankomme, når man er seks år gammel, og alle tænderne skulle gerne være på plads efter, at man er fyldt 18 år.

Når man er voksen, så har man i alt 32 permanente tænder, som består af fire fortænder, to hjørnetænder, fire små kindtænder og seks store kindtænder. Alle de permanente tænder kommer både i over- og underkæben.

Det særlige ved visdomstænderne

Et menneske kan i alt få fire visdomstænder, som er fordelt med to i overkæben og to i underkæben. De fleste mennesker får deres visdomstænder, når de er omkring 20 år gamle, og visdomstænderne er derfor de sidste tænder til at ankomme i kæben, i det blivende tandsæt. Det kan ske, at nogle mennesker aldrig får deres visdomstænder, eller at de aldrig bryder frem gennem tandkødet, men i stedet ligger inde i kæbeknoglen, hvor man ikke kan se dem.

Visdomstænderne har sandsynligvis fået deres navn, fordi de er de sidste tænder, som mennesket får. Det er derfor tænder, som man først får, når man er blevet voksen og dermed “vis”. Visdomstænderne har i dag ikke nogen særlig funktion, og det specielle ved dem er derfor, at mange mennesker får dem fjernet.

Menneskets kæber er blevet mindre

Igennem tiden, så er menneskets kæber blevet mindre. Tænderne bliver ikke brugt på samme måde, som det var nødvendigt engang, og det er med til, at tænderne ikke bliver slidt lige så meget. Udover det, så er mennesket også blevet bedre til at holde tænderne sunde og rene, og det betyder også, at der ikke er samme behov for at have den tredje kindtand, som der engang var.

Efter at kæberne er blevet mindre, så har det medført, at der ofte ikke er plads til visdomstænderne i munden. Og når visdomstænderne heller ikke har en vigtig funktion længere, så betyder det, at de oftere giver anledning til problemer, end de gavner. Derfor er der flere mennesker, som skal have fjernet deres visdomstænder fra munden.

Sådan kommer man frem til om en visdomstand skal fjernes

Hos tandlægen holder de øje med, hvordan det står til med visdomstænderne hos patienten. Er visdomstænderne kommet helt frem i munden, så bliver der ikke gjort mere ved det, da tandlægen åbenlyst kan se, at de er kommet frem som de skal.

Hvis visdomstænderne er delvist frembrudt i munden, så vil der ofte blive taget et røntgenbillede, så tandlægen kan vurdere, om der er plads i kæben til, at tanden kan komme frem. Viser røntgenbilledet, at der ikke er plads i munden, så skal tanden i de fleste tilfælde fjernes, så man undgår fremtidige problemer, som for eksempel betændelse.

Er visdomstanden slet ikke kommet frem, så vil man på et røntgenbillede kunne se, om det er fordi der ikke er en visdomstand, eller om den ligger begravet længere nede i kæben. Er tanden begravet i kæben, så er det op til tandlægen at vurdere, om den skal fjernes, eller om den ikke giver anledning til problemer.

Sådan bliver visdomstanden fjernet

Vurderer tandlægen, at visdomstænderne skal fjernes, så er det vigtigt, at man har en tandlæge, som man er tryg ved. Er man ikke glad for sin tandlæge, så kan det være nødvendigt at skifte til en ny tandlæge, så behandlingen bliver så behagelig som muligt.

Når en visdomstand skal fjernes, så kan det blive gjort på to måder. Er visdomstanden fuldt frembrudt i munden, så vil den kunne blive fjernet let og enkelt hos tandlægen ved en simpel tandudtrækning. Er tanden kun delvist eller slet ikke frembrudt i munden, så er en operation nødvendig. Her vil tandlægen enten selv kunne gøre det, eller der kan blive henvist til en specialist i kæbekirurgi.

Galleri

Klik for større udgave


Annonce