Annonce

Annoncørbetalt Indhold Direkte

Annoncørbetalt Indhold Direkte er artikler og billeder, der er leveret direkte og uredigeret af annoncøren selv. Netsundhedsplejerske.dk er således ikke involveret i udviklingen af indholdet. Se flere.

Vabler hos børn - Sådan plejer og behandler du dem

Vabler er en træls ting at få. De kan gnave og gøre ondt i flere dage. Nogle gange kan de endda være en plage for en i flere uger. Dog er vabler en naturlig ting at få, og de er ganske ufarlige, hvis man plejer og behandler dem rigtigt.

Hvad er en vabel?

De fleste mennesker har hørt om vabler, og det er heller ikke usandsynligt at langt de fleste også har haft den trælse fornøjelse af selv at have haft en eller flere. Men selvom mange mennesker kender til den ubehagelige oplevelse af at have haft en vabel, så kan man stadig komme til at stille sig selv spørgsmålet: hvad er vabler?. En vabel, også kaldt blærer i huden, er netop dét som betegnelsen selv lægger op til. En vabel er nemlig den danske betegnelse for en væskefyldt blære, der oftest vil være forbundet med smerte og irritation. Vabler kan opstå af mange årsager. De typiske årsager vil være friktion i huden, påvirkning af varme og/eller kulde, sollys, infektioner eller insektstik. Dog kan vabler også skyldes en hudsygdom, hvis man oplever at få mange af dem på større dele af kroppen.

Normalt vil en vabel oftest opstå på det sted, hvor skaden er sket. Her vil man opleve at huden danner en lille form for pude, hvori der ophobes en væske, som enten er klar eller gullig. Denne væske er der for at beskytte den beskadigede hud, så huden kan få lov til at hele i fred. Det kan være smertefuldt at have vabler, og derfor kan det være godt at vide hvordan man bedst skal behandle dem, så de hurtigst muligt kan forsvinde igen. Særligt i forhold til børn, kan det være fordelagtigt at vide hvordan man bedst sørger for at der ikke går infektion i vablen, og på den måde hurtigt kan få vablen til at forsvinde.

Sådan plejer og behandler du bedst mulig dit barns vabel

Særligt ofte kan børn komme til at opleve at få de trælse vabler. Der kan være forskellige årsager til at børn oftere får vabler. En af årsagerne kan være at børns fødder vokser, og det kræver oftere nye sko som skal gåes til, og det kan give vabler. Hvis dit barn får en vabel, så er det også særligt vigtigt at holde øje med infektioner. Børn er nemlig ofte ude at lege, og det kan bringe bakterier til vablen, som kan skabe smertefulde infektioner. Da børn generelt heller ikke er lige så opmærksomme i forhold til deres hygiejne, er det derfor vigtigt, at du som forældre sørger for at dit barns vabel bliver renset og holdes ren.

Det er vigtigt at huske, at det normalt ikke er farligt at have vabler. Hvis vablen hos dit barn er placeret et sted, hvor den ikke generer eller gør ondt, så skal du som udgangspunkt sørge for at dit barn bedst muligt forsøger at holde vablen intakt. Væsken i vablen er nemlig beskyttende for den beskadigede hud som ligger under. Hvis det ikke er muligt at holde dit barns vabel intakt, fordi den er placeret på et sted, hvor der ofte er aktiv kontakt, som for eksempel fødder eller hænder, og vablen derfor er punkteret, så er der forskellige ting som du kan gøre, for at få behandlet vablen bedst muligt.

Den første og vigtigste ting som du kan gøre, hvis dit barn har fået en vabel, er at sørge for at holde området rent. Sørg derfor at vaske og rense huden på og omkring vablen. På den måde får du fjernet urenheder, som kan give anledning til almindelige infektioner. Ved at holde huden ren, så heler såret dermed også hurtigere.

En anden ting som kan være godt at benytte, i tilfælde af dit barn har fået en vabel, er at købe enten argan olie eller aloe vera, som du kan smøre på vablen. Uanset om der er kommet et hul i vablen, eller den stadig er hel, så vil det altid være en god idé at få smurt vablen med enten det ene eller det andet. Begge dele er nemlig kendt for deres både rensende, plejende og helende egenskaber. Og det er der i den grad behov for, hvis dit barn har fået en vabel. Særligt godt vil det være, hvis tilfældet er, at der er kommet hul i vablen. På den måde undgår du nemlig at der opstår betændelse i den åbne vabel. Både argan olien og aloe vera kan med fordel anvendes under et plaster, og det kan være praktisk i starten, indtil at trykket på vablen aftager eller der bliver dannet skorpe.

Man kan med fordel også forsøge at forebygge, at sit barn får vabler. Det kan blandt andet gøres ved at sørge for, at dit barn går i ordentligt fodtøj, som passer korrekt. Udover det, så vil et vabelplaster også kunne være behjælpeligt, hvis uheldet skulle være opstået. Et vabelplaster vil kunne lette trykket der kan komme på vablen, og det kan gøre det mere behageligt, for eksempel hvis dit barn er ude at lege med sko på.

Galleri

Klik for større udgave


Annonce