Svar: Vil ikke skemaden
Kære mor
Tak for dit brev :)
Det lyder helt normalt og helt okay, at din datter begynder at lukke munden for skemaden. Du fortæller, at du har forsøgt med lidt agurk i hånden, og det har hun været meget interesseret i - og jeg tolker dette som udtryk for, at din datter måske gerne vil have lidt mere mad, som hun selv kan spise.
Jeg forstår godt, at du er lidt urolig for at lade hende spise selv, og derfor skal maden, som du tilbyder hende, naturligt også passe til hendes alder og udvikling. Det er på samme måde vigtigt, at du har hende under opsyn, når du tilbyder hende mad i hånden, men det lyder for mig som om, at det måske er den vej, du nu skal forsøge lidt mere af.
Jeg vil anbefale dig, at du starter med at tilbyde hende lidt mad i hånden, som hun selv kan sidde og smage på, dufte til, slikke på, sutte på osv. Det vil stimulere hendes spiselyst, og så kan du supplere med lidt grød og mos på en ske, ligesom hun har fået indtil nu. På den måde kan du både sikre hende mad i maven, og dermed mæthed til at kunne sove igennem om natten, og du anerkender også hendes spirende lyst til at spise mere selv.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Frisk blød frugt i hånden, og du følger efter med lidt havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, linsepandekager og lignende, og du følger efter med lidt frugtmos. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt linsedeller, grøntsagsmuffins, en kartoffelbåd fra ovnen (rester fra aftensmaden) eller lignende i hånden, og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 15-16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden, og du følger efter med lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop.
Aften 18: Udgangspunktet er familiemaden, og også her starter hun med lidt mad i hånden, som hun selv kan ...
... sidde med, sutte på osv. og så følger du efter med lidt grøntsagsmos. Du kan f.eks. tilbyde hende små bidder af en fiskedelle og supplere med lidt mosede kartofler på en ske. Vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca. 19.30-20
Sen aften: Ammes rigtig godt og sover herefter videre til næste morgen :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er mange gode grunde til at give din datter fingermad. At få lov til at spise selv spiller en vigtig rolle i hendes udvikling, og hendes afvisning af skemaden kan godt handle om, at hun har behov for mad, som smager af mere, og mad som udfordrer hende lidt. Ved at adskille maden i hånden og skemaden, så kan du hjælpe hende med at spise begge dele. Når hun tilbydes mad i hånden, så lærer hun, at denne mad skal bearbejdes på en anden måde i munden, og tendensen til fejlsynkning bliver anderledes. Hun styrer selv sin spisning. Maden, som hun får på ske, skal mere eller mindre blot synkes, og er lettere for hende at spise, og du må fortsat meget gerne tilbyde hende skemad. Prøv om ikke I kan lave en kombination af begge dele hos jer:)
Tag meget gerne udgangspunkt i familiemaden, så I spiser mere og mere af samme mad. Netop fordi maden på den måde ofte kommer til at smage af mere, og derfor naturligt bliver stille og roligt mere interessant for hende at spise. Hvis hun får mad, som tager udgangspunkt i det, som I forældre spiser, så vil der ofte også være mere variation og dermed igen lidt større interesse. Stille og roligt bliver hun også mere opmærksom og dermed også opmærksom på, hvad der er på hendes og på jeres tallerken. Og i takt med at hun bliver ældre og mere bevidst, vil det ofte være vigtigt for hende at opleve, at hun spiser det samme, som I andre. Måltidet skal være noget fælles:)
Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre på vej :)
Derudover vil jeg også anbefale dig min nyeste bog "Helens bog om fingermad & bælgfrugter".I den kan du læse meget mere om, hvorfor fingermad er vigtigt, og du finder også mere end 50 opskrifter:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
Viden om børn:
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.