Annonce

Annonce

Svar: Søvn og mad - 7.5 mdr.


29. april 2020

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære tyndslidte mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter og hendes rytme - og alle dine tanker. Velkommen til og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Jeres datter har umiddelbart en rigtig fin dagsrytme, hun spiser, sover, er aktiv osv. og lyder til at være en rigtig dejlig pige i god trivsel - og hun lyder helt alderssvarende. De fleste børn har naturligt stadig brug for 4 flasker i døgnet i 7 måneders alderen, og det er vigtigt, at I bibeholder disse.

Jeres ønske om at kunne skrue ned til 3 flasker og dermed fjerne den tidlige morgenflaske er dog snart mulig - de fleste børn vil i 8-9 måneders alderen netop trives rigtig godt med 3 flasker, og de ligger ofte godt placeret før middagslur, aften og sen aften. Det betyder at det netop er morgenflasken, som trappes ud i denne alder. Og det betyder også, at hun ikke skal have flaske før formiddagsluren, i stedet kan hun tilbydes et mellemmåltid her.

For at nå dertil, hvor morgenflaske kan undværes, så er det ofte en god idé at man i 8-9 måneders alderen introducerer en godnatgrød. Det ligger ofte godt adskilt fra aftensmaden ved at man lægger et bad ind imellem. Grøden erstatter ikke aftenflasken og drømmeflaske sen aften, men giver lidt ekstra mæthed og vil sammen med de to flasker ofte gøre det lettere at trappe ud af flasken tidlig morgen.

Nogle børn (og forældre) trives bedst med en drømmeflaske sen aften, før mor og far går i seng. På den måde kan man være heldig at jeres datter sover et lidt længere søvnstræk og I derfor også kan få sovet mere sammenhængende, før hun vågner og har brug for mælk igen. Andre gange går det bedre, hvis I lader hende vågne og melde sig selv og giver flasken der. Og det kan godt være, at det vil fungere bedre for jer på denne måde, fordi det måske netop vil gøre, at hun bedre kan undvære flasken tidlig morgen. Altså, det kan naturligt nogle gange være lettere at undvære flasken tidlig morgen, hvis hun har fået drømmeflaske kl 01 og ikke kl 23... Det må komme an på en prøve.

Ellers vil man normalt skrue mængden af mælk ned i morgenflaske, så hun får mindre og mindre og på den måde gradvist vænnes til ikke at skulle drikke mælk om morgenen. I stedet kan det så være nødvendigt, at I står op og starter dagen :)

Og her kommer jo så næste udfordring - jeres datters tidlige morgener... Måske er jeres datter det man kalder for en lærke, det er dog fortidligt helt at sige noget om, men det kunne tænkes. Hos voksne taler vi om A og B mennesker, hos børn om Lærker og Ugler.

Lærkerne falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen og de vågner ofte kl 05 ...

Uglerne derimod, de kan ikke lide at stå op, for dem er aftenen, det bedste tidspunkt på dagen, der er de mest aktive, vil lege, hopper rundt osv.

Hvis man selv er A menneske, så går det ofte fint med en lille lærke, for man har ikke noget problem med at stå tidligt op.. hvis man derimod er B menneske, så kan det være rigtig hårdt, at skulle starte dagen kl 05, fordi ens barn vågner der...

Man ...


Annonce

... kan godt hjælpe børn til en rytme, som passer ind i forældrenes rytme eller ønske om rytme, men det er meget svært at ændre på en rytme, hos så lille et barn. Der sker så meget med jeres datter søvn med den alder hun har og de næste måneder frem, ligesom hendes søvn også vil ændre sig fysiologisk og jeg tænker derfor, at I lige nu nok må lade tiden arbejde lidt for jer og se hvad der sker...

Det er rigtig godt, at I putter jeres datter i seng, og at hun falder i søvn af sig selv med nussekanin osv. Hun forbinder på den måde sin seng med stedet, hvor hun skal sove og det er rigtig godt - samtidig får hun sin mælk, som en fast del af putteritualet, men falder ikke i søvn med flasken i munden, hvilket også er vigtigt. Det må I meget gerne holde fast i.

I skal dog være opmærksomme på, hvordan I hjælper hende om natten, når hun har sine opvågninger. I nævner blandt andet, at I ofte giver hende en sut, og det skal I være lidt påpasselige med, da hun godt kan blive uhensigtsmæssigt afhængig af den. I stedet er det godt, hvis I kan hjælpe hende med stillingskift, en beroligende hånd osv. om natten, ligesom det vil være rigtig godt, at I nogle gange forsøger at trække tiden lidt, før I reagerer på hende, så hun også får mulighed for at komme videre i søvnen på egen hånd. Det er naturligt, at hun har en masse lyde om natten, men det er ikke alle lyde, som I nødvendigvis skal reagere på - er hun ked af det og tydeligt viser behov for jer og jeres hjælp, så skal I naturligvis hjælpe hende :)

En plan for dagen til et barn på 8-9 måneder, lavet ud fra jeres angive tider, kan se således ud:

Tidlig morgen, kommer ind til jer og I forsøger at signalerer, at det stadig er sovetid og lidt for tidligt at stå op :)

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca kl 09

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød/fisk - det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas, som passer til alderen. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til middagslur - måske kl 13-14 som nu - afhænger af, hvor lang formiddagsluren har været

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, frugt, frugtmos, vand af kop.

Powernappen springes ofte over, det er dog helt okay, hvis hun har brug for den, når dagen starter så tidligt :)

Aften 17.30-18: Udgangspunktet er mere og mere familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker, mad til hænderne og også stadig moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ca. 19.15-19.30, vand eller mme af kop og får derefter børstet tænder, hvis hun har fået tænder :)

Flaske og puttes til natten 19.30-20...

Sen aften 23-01: Drømmeflaske, enten forsøge at give den før I går i seng, eller lad hende vågne og melde sig selv og tilbyde den der... Skal herefter sove uden mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med morgengrød :)

Jeg håber, at ovenstående kan give lidt idé om, hvad I kan forvente af jeres datter og hvordan I kommer lidt videre det næste stykke tid :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

9. august 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mellemmåltider

Hej Helen Tak for dine gode inputs ift mellemmåltider. Jeg er lidt i tvivl...

Læs hele brevet og Helens svar


8. august 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Sutteflasken er ikke et hit herhjemme

Hej Helen (: En kort beskrivelse af vores glade datter på 4 mdr. og 3 uger....

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce