Annonce

Annonce

Svar: Dagsplan når mor skal på arbejde


1. september 2019

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maria

Tak for dit brev og velkommen til :) Det lyder som om, at du har fulgt lidt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive, dejligt, tak :) Og hvor spændende med "ammefri", det er ikke noget, vi har i Danmark, interessant...!

Det er rigtig dejligt, at far tager orlov indtil jeres datter er et år. Det vil være guld værd for de to at få den tid sammen, og det er super godt, at du i overgangsperioden har mulighed for at være så fleksibel, som du har. Barsel med far og amning/behov for mælk kan godt kombineres hos jer :)

I en alder af 7 måneder vil jeres datter have brug for 4 amninger i døgnet, og jeg anbefaler at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder altså, at du ikke længere skal amme hende formiddag og eftermiddag. Det kan være en overvejelse værd at introducere en flaske før middagsluren. Den kan indeholde udmalket modermælk eller modermælkserstatning, og far kan give hende flaske, som en fast del af det at skulle puttes. Jeg er med på, at hun lige nu ofte ikke virker særlig interesseret i brystet før putning til lur, men det kan godt ændre sig i takt med, at du begynder at arbejde og antallet af amninger skrues ned. Far kan give hende flaske i hverdagene og du kan amme ud på dette tidspunkt, og på den måde holde din mælkeproduktion mere ved lige... og i weekenden hvor du er hjemme kan du så amme.

Når hun bliver 8-9 måneder gammel vil det ofte være passende med 3 amninger i døgnet, og jeg anbefaler, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at det er amningen tidlig morgen, som trappes ud. I kan dog overveje, om det hos jer skal være den tidlige morgenamning eller amningen før middagsluren, som hun lærer at undvære. Hvis det fungerer godt med flaske før hun skal sove til middag, så vil det være fint at give denne og i stedet vænne hende til at sove igennem om natten, hvis hun ikke tager imod flaske før sin middagslur, så kan du også vælge at bibeholde amningen tidlig morgen, så hun stadig får 3 amninger i døgnet - og om dagen skal hun så ikke have bryst eller flaske, men drikke vand af kop og spise mere og mere rigtig mad...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 04: Ammes og sover lidt videre. Skal ikke længere ammes, når I står op.

Morgen 7-7.30: Havregrød, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til morgen/formiddagslur (og skal ikke ammes først)

Formiddag 9.30: Tilbydes lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop, når hun vågner og skal ikke længere ammes her

Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med skorper osv. i hånden som nu og må også gerne tilbydes rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg. Vand af kop.

Flaske (eller ammes, når mor er hjemme) og puttes til middagslur

Eftermiddag 14-15: Tilbydes flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop. Skal ikke længere ammes om eftermiddagen, men i stedet tilbydes et lidt større mellemmåltid.

Puttes til dagens 3. lur, og det er helt okay, at hun ofte stadig har brug for denne :) Skal ikke ammes, når hun vågner. Hvis hun virker tørstig, kan hun tilbydes vand af kop.

Aften 17-17:30 Aftensmad - udgangspunktet mere og mere jeres mad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris... der skal være moset mad, men maden gøres gradvist grovere, mere og mere bid og konsistens, flere ...


Annonce

... smage. Suppleres også med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 18.30-19

Sen aften 22: Ammes rigtig godt og sover videre...

Jeres datter har det man kalder for en tidlig søvnfase, det betyder at hun står tidligt op, sover tidligt hele dagen igennem og også går tidligt i seng til natten. Det må hun meget gerne, men det betyder naturligt, at hun har brug for 3 lure dagligt - ellers vil eftermiddagen hurtigt blive for lang for hende, og alternativt skal I lægge jer med hende og på den måde vænne hende til en længere middagslur. Hun lyder dog til at trives med de 3 lidt kortere lure, og det er som sagt helt fint :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg vil anbefale, at I bibeholder amningen sen aften f.eks. kl 22, så du kan amme hende og derefter gå i seng og stadig få nogle sammenhængende nattetimer. Det er som nævnt helt naturligt, at hun skal ammes sen aften og tidlig morgen, og derfor er det også naturligt, at hun melder sig måske kl 04 og skal ammes igen. Her har hun allerede sovet mange timer, hvis hun sidst er ammet kl 22. Ammes hun først kl 24, så vil hun måske kunne holde sig til kl 06, men det kan hun ikke nu. Det er et reelt behov med amning sen aften og tidlig morgen.

Hvis du gerne vil undvære amningen sen aften, så er alternativet, at far tilbyder hende en flaske her. Hvis hun samtidig er vænnet til flasken før middagsluren, så kan det godt fungere. Du skal dog naturligvis medtænke, at jo mere flaske far giver og jo mindre jeres datter kommer til brystet, jo mindre mælk vil du producere. I forvejen skal amningerne formiddag og eftermiddag jo også væk nu. Du skal generelt overveje, hvad du gerne vil i forhold til amning, selvom I har en ordning der giver dig mulighed for at malke ud, når du er på arbejde, så kan det også være svært at passe ind i praksis, og der sker ikke noget ved at jeres datter får modermælkserstatning, hvis det bedre kan fungere i alles hverdag. Du nævner, at I bruger mme i hendes grød - og det anbefales, at I fortsætter med dette i både grød og mos ind til hun er 12 måneder gammel.

Hvis du/I følger ovenstående dagsplan, så får hun sit behov for mælk, væske og mad tilstrækkeligt dækket og selvom du aldrig ved, hvor meget hun præcist indtager, når hun ammes, så må du gå ud fra, at hun har en naturlig evne til at tage det, som hun har behov for, når hun tilbydes brystet. Du skal naturligvis også altid holde øje med hendes bleer og sikre dig, at hun tisser godt og at urinen er klar - som tegn på at hun drikker væske nok. Men hendes væskebehov dækkes også af vand nu :)

Jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis du kan tage på arbejde om morgenen og lade far tage over og være der for jeres datter i løbet af dagen - og du kan så komme hjem, når det passer. Det vil være lettere for far at skabe en hverdag med fast rytme, faste spisetider, sovetider, legetider osv. når mor ikke er der - de to vil måske gå til nogle aktiviteter, fædregruppe, babyrytmik, babysvømning eller lignende i løbet af dagen.. Og samtidig vil det være godt, at du er hjemme sidst på dagen, hvor hun naturligt vil være lidt mere træt efter en dag fyldt med indtryk, og hvor hun naturligt vil have behov for brystet, før hun puttes til natten. Så dagen afsluttes på en god måde for jer alle tre.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Norly & Friends skaber søvndyssende, sød musik

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at sengetid kan føles som alt andet end en hyggelig stund mellem barn og forældre, og snarere som en frustrerende kamp, der ingen ende vil tage. Hos Norly & Friends tror vi på, at det trygge putteritual og musik kan gøre en kæmpe forskel, og derfor har ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. januar 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Nedtrapning af flasker - 10 mdr.

Hej Helen Min søn bliver 11 måneder i slutningen af januar. Han får pt. en...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2020 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Spiser om natten - Ikke om dagen!

Hej Helen, Tak for alle dine tidligere gode råd, vores nuværende emmer lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Jerntilskud til præmature

Hej Helen Hvor længe skal jeg fortsætte jerntilskud? Præmatur 2 mdr. T...

Læs hele brevet og Helens svar


13. januar 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Grød & mos samt manglende interesse for MME.

Kære Helen, Jeg har lidt opfølgende spørgsmål til min søns indtag af grød og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. januar 2020 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Flasker - dagsrytme

Hej Helen Vores datter på 7 måneder skal starte i dagpleje om 4 uger....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce