Annonce

Annonce

Brev:

Søvn og måltidsrytme


9. maj 2022

Alder:
8 mdr.

Søvn og måltidsrytme

Kære Helen,

Jeg har en skøn søn på 8,5 måned, som jeg er alene med. Han er en super dejlig og relativ nem lille fyr. Jeg har dog lidt udfordringer på to områder, som påvirker hinanden - søvnrytme og måltider.

Der har aldrig været et fast mønster i dagens lure eller sengetid, andet end at min søn altid er gået sent i seng - sjældent før kl.21-22.

Når han er klar til at sove om aftenen, falder han hurtigt i søvn under amning. Han vågner dog ofte et par gange kort efter, hvor han lige skal trøstes, og nogle gange ammes igen, før han så sover et langt stræk - nogle nætter i egen seng og andre nætter i min seng. Vi deler soveværelse.

Den sidste måned har han sovet igennem næsten hver nat fra kl. ca. 23.00 til 07.30-08.00. Nogle dage vågner han selv og andre dage vækker jeg ham, da han ellers nemt kan sove til længere.

Om dagen bliver det ofte til to lure, der kan variere meget fra dag til dag i tidspunkt og længde. Lurene påvirkes naturligvis også af dagens aktiviteter, så som rytmik, svømning etc.

1. lur ligger oftest før frokost og 2. lur ligger som regel efter kl.14.00 men nogle gange først efter kl.15. Samlet sover han alt fra 30 min. til 3 timer i løbet af en dag. Oftest bliver det til 2-2,5 time i alt og nogle dage også mindre end det.

De fleste lure foregår i klapvogn på gåtur, ikke fordi at han skal være i bevægelse for at kunne sove, men fordi vi alligevel ofte skal noget. Lurene er altid længere i klapvognen, hvorfor jeg også prioriterer gåture, så han kan få et godt hvil. De dage hvor han nærmest ikke sover i dagtiden, fungerer han overraskende godt på den minimale søvn og uden at være klar til at blive puttet tidligere om aftenen.

Det er jo virkelig skønt for mig med sammenhængende nattesøvn, men jeg kan mærke et stigende behov for en mere struktureret hverdag og en aften med mere tid til mig selv og de huslige opgaver.

Hvilket bringer mig til min anden udfordring.

Vi er godt i gang med skemad og han spiser 3 hovedmåltider dagligt og nogle ...


Annonce

... gange et mellemmåltid. Jeg har med uforudsigeligheden i søvnen dog svært ved at holde faste spisetider samt få klemt mellemmåltider ind, da dagene ofte skrider lidt. Jeg ammer stadig en hel del og næsten altid i forbindelse med søvn og som det første om morgenen. Amningen påvirker ikke hans appetit eller lyst til fast føde.

Jeg prioriterer hjemmelavet mad til min søn, men må indrømme, at overgangen til fast føde er noget stressende, da jeg alene med en meget aktiv fyr ofte kan have svært nok ved at få lavet varm mad til mig selv, og jeg derfor ikke kan tage udgangspunkt i ‘familiemaden’, som en del anbefalinger lyder på. Jeg har altid en større portion hjemmelavet og varieret grøntsagsmos/kødboller osv. til ham i fryseren, som jeg giver til frokost og aften og hver morgen får han havregrød eller øllebrød med frugtmos. Nogle dage får han en økologisk færdigret til frokost og aften. Som det er lige nu, er det urealistisk tidsmæssigt at lave en ny varm ret hver aften, vi begge kan spise og også bruge til frokost næste dag.

Har du et godt råd til hvordan madsituationen i denne alder kan gøres nemmere i en solo-forælder familie?

Som så mange andre forældre, er jeg også bange for fejlsynkning, og vi er endnu ikke startet på brødhapsere etc. Han har haft tænder siden han var 4 måneder og har nu 7.
Mosen har fået en grovere struktur og vi øver med brødskorper i hånden, men det går langsomt, da jeg har svært ved at slappe af i det og har svært ved at vurdere, hvad han kan tygge og evt. risikerer at få bidt af med sine fine fortænder. At han stadig kun spiser mos/grød gør mellemmåltider på farten lidt bøvlet, da jeg ikke er meget for, at han skal have klemposer og færdigmad dagligt.

Har du et forslag til hjemmelavede mellemmåltider vi kan tage med på tur, mens vi stadig er på blød kost, og hvordan får jeg med ro i maven ham videre fra grød/mos stadiet?

Jeg glæder mig til at høre dine tanker om ovenstående.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen
Moderen til den dejligste dreng

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Få det perfekte, glødende og sunde look med Skøn Skincare

Hvis du ønsker at nyde velvære og luksus uden parfume, er der heldigvis mange lækre produkter, der kan give dig denne oplevelse. Gravide, småbørnsforældre og personer med parfumeallergi har ofte problemer med at finde produkter, der giver velvære og luksus uden parfume. Her introduceres SKØN ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. marts 2023 | Amning | 8 mdr.

Afvisning af det ene bryst

Kære Helen Lillebror har beslutttet, at han absolut ikke vil beskæftige sig...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2023 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Faste madvarer og tygning

Kære Helen Lillebror vil rigtig gerne prøve vores mad, f.eks. kartoffelbåde,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. marts 2023 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Surmælksprodukter baby

Hej Helen. Tak for de gode svar sidst. Jeg kan læse at babyer under 9...

Læs hele brevet og Helens svar


9. marts 2023 | Sovevaner | 7 mdr.

Nattesøvn - søger brystet

Kære Helen Først og fremmest tak for en god brevkasse og gode bøger - jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


7. marts 2023 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp til rytme - del II

Hej Helen, Så er jeg på banen igen. Tak for dit sidste svar ift. at få lavet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce