Brev:
Gode råd til søvnvaner
Hej Helen
Vores søn, Matteo, er lige blevet 9 måneder gammel, og han har på det seneste udviklet en noget udfordrende tendens, når han skal lægges til at sove. Han har generelt haft (og har) et godt sovehjerte, og har tidligere sovet flere timer ad gangen (op mod 3-5 timer) og kun fået afbrudt sin søvn af amning for at blive lagt til at sove igen.
På det seneste er det dog blevet (og bliver) stadig sværere at putte ham til natten og at få ham videre i søvnen, når han vågner om natten. Han græder højlydt, vrider sig og er bare generelt ulykkelig, når vi lægger ham i sin egen seng – vi har for nylig overført ham til egen tremmeseng i vores soveværelse, hvor han før lå i en bedside crib med fri adgang til vores seng, men den kan han ikke bruge mere, da han både kravler løs og rejser sig op hele tiden. Han bliver lagt til at sove mellem 19.00 og 20.30 afhængig af hans lure i løbet ad dagen.
Når vi endelig får ham lagt til at sove, sker det ved, at vi svinger ham i en vugge, til han falder i søvn og derefter lægger vi ham over i sin tremmeseng. Nogle gange vågner han, græder højlydt og vrider sig, så vi lægger ham i vuggen og prøver igen, andre gange sover han med det samme. Herefter sover han ca. 1½-2½ time.
Efter det første søvnstykke vågner han brat med gråd og nogle gange deciderede skrig. Vi forsøger at få ham til at falde til ro i sin seng med beroligende lyde, blide berøringer og en lille sang, men lige lidt hjælper det- han græder og vrider sig, indtil vi tager ham op og lægger ham i vuggen og svinger frem og tilbage. Så falder han i søvn igen. Men herefter er det sværere at få ham overført til sin tremmeseng. Han vågner ofte, når vi lægger ham, og han bliver ulykkelig. Det er heller ikke en mulighed at lade ham ligge i vuggen, for han vågner efter alt mellem 5-30 minutter.
Selvom han vågner ofte, så holder vi langt de fleste nætter fast på, at han kun bliver ammet 2 gange – ca. 24.00-01.00 og igen ca. 03.30-04.30.
Så vi har efterhånden haft en række mere eller mindre søvnløse nætter, og vi vil rigtig gerne have tips og tricks til, hvordan vi får ham til at falde i søvn uden brug af vuggen og inden ...
... længe også uden amning til søvn.
Hans putteritual er det samme hver dag og har været sådan i flere måneder efterhånden: Bad ca. 1 times tid før søvnen med enten mor eller far, så godnatgrød fra enten mor eller far, så læsning med mor i soveværelset med afdæmpet lys, så amning for at falde til ro, og så forsøg på overførsel til tremmesengen.
Hans dagsrytme ser nogenlunde således ud:
07.00-07.30: Vågner
08.00-08.30: Havregrød og vand af kop.
09.30-10.00: Frisk frugt i hånden.
10.30-?: Formiddagslur, ca. 1½-3 timer
12.00/13.30 (afhængig af formiddagslur): ½ bolle med ost, frisk grønt i hånden, friske bær, grøntsagsmos m/u kød og vand af kop (for nylig introduceret dette step)
14.00/15.00: Grøntsagsmos m/u kød og vand af kop
15.30/16.00: Eftermiddagslur, ca. 30 minutter til 1½ time
16.00/17.00: ½ bolle med ost, frisk grønt i hånden, friske bær, grøntsagsmos m/u kød og vand af kop (for nylig introduceret dette step)
18.00: Familiemad, kogte kartofler, stykker af kød, pasta, sovs, grøntsager og vand af kop
Aftenbad
18.30/19.30: Godnatgrød
19.00/20.30: Putte til natten
Vi håber, du kan give os hjælpe os til en mere forudsigelig, god nat med bedre søvn for vores lille Matteo. Vi er nemlig lidt nervøse for, at vi ikke har ”lært ham” at falde i søvn i rolig tilstand liggende i sin seng, og nu er vi i tvivl om, hvordan vi kommer dertil, så vi slipper for at skulle bruge vuggen flere gange om natten eller amme for at få ham videre i søvnen, og for (forhåbentlig) at give Matteo en bedre søvn med længere søvnstræk.
Lidt info om Matteo:
Matteo er en meget glad dreng, som kravler løs, rejser sig op af skabe, vægge, borde, stole osv. og ”går rundt” fra møbel til møbel. Han er tryg ved de fleste mennesker og kan nemt sidde og være hos andre end mor og far. Han er sjældent ked af det/sur og pludrer løs gennem dagen. Hans lure er forudsigelige, og han sover 9 ud af 10 lure i barnevognen- den er han blevet meget tryg ved, og han sover konsekvent lange lure der. Her bliver han dog også trillet frem og tilbage for at komme ind i søvnen (det forsøger vi at vænne ham af med).
Hilsen Matteos forældre
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
Viden om børn:
Brystopereret
Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.
Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.