Svar: Amning og udtrapning
Kære Stine
Det lyder fint at bibeholde de to måltider skemad og gå stille og roligt frem, så Tildes mave bedre kan følge med. Det er helt okay.
Med hensyn til ammeudtrapning, så er det sådan at børn har behov for modermælk eller modermælkserstatning indtil de er 12 måneder gamle. Først fra 9 måneder kan komælk og komælksprodukter begynde at udgøre en større del af deres indtag og ved siden af dette skal barnet altså fortsat ammes eller drikke flaske.
Hvis du således ønsker at stoppe med at amme, så er det en flaske din datter skal have. Det vil være problematisk at nå op på den mængde mælk hun har behov for, hvis hun ikke tager flaske. Lige nu ligger hendes mælkbehov på ca 1000ml dagligt, i takt med at hun begynder at spise mere og mere skemad, så falder behovet til ca 750ml mælk dagligt og først efter 10 måneders alderen nedsættes behovet til ca 500ml dagligt. Det svarer i denne alder til at man ammer eller giver flaske 2 gange dagligt og supplerer med lidt tykmælk, ost, mælk via sovs osv.
At trappe ud af amning er således helt okay, det kræver bare at barnet er i stand til at indtage sit mælkebehov på anden vis, - at barnet vil tage flaske eller kan drikke store mængder af en kop ... At udtrappe amning uden flaske er muligt, men altså ikke før barnet så er 9-10 måneder gammelt og dermed i stand til at drikke mere af kop og også kan tilbydes større mængder komælk og ...
... komælksprodukter.
Det er super godt og meget vigtigt at Tilde vil tage flasken og at det lige nu er med vand eller modermælk er helt fint. Jo ældre Tilde bliver, jo sværere bliver det at få hende til at tage imod andet end bryst og derfor har du fuldstændig ret i at det vil være rigtig godt, hvis I dagligt kunne forsøge med en flaske, så hun vender sig til dette. Det kunne f.eks. være en flaske vælling eller mme om aftenen.
I må meget gerne blande modermælk og mme, hvis du tror at det kan få hende til at drikke mælken. I må også meget gerne forsøge at tilsætte lidt sukker til mme. Modermælk er betydeligt mere sødt i smagen og det gør at børn naturligt foretrækker den søde smag. I kan komme ca 1 tsk sukker i 100ml mme. Det kunne jo godt lyde som om at det er smagen af mme Tilde ikke bryder sig om.
Du kan også købe forskellige typer af mme, evt. låne fra andre i mødregruppen for at finde ud af om hun bedre kan lide noget end noget andet. Det smager nemlig meget forskelligt alt efter hvad produkt man vælger.
Så ja I skal ikke bare fortsætte med at prøve, det vil være en rigtig god idé at holde fast i flaske en gang dagligt, som en del af rutinen, så hun bibeholder sin accept af flasken. Lad derfor far tage over med flaske, når du har behov for en pause og hav det godt med det. I flasken kan så være udmalket modermælk, mme evt med sukker eller vand ...
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.