Annonce

Annonce

Svar: Madplan, mælkebehov, middaglur mv.


20. juli 2008

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Astrid

Det vil være rigtig fint at bibeholde en enkelt flaske den sidste måned. Din datter har brug for mme indtil hun er et år, men netop omkring 12 måneders alderen kan flaskerne trappes helt væk og hun kan overgå til at drikke komælk og spise komælksprodukter.

Hun har forsat behov for 400ml mme dagligt for at hendes jernbehov er dækket, men den sidste måned kan det godt forsvares at gå lidt ned i indtag, når det som hos jer kører mere eller mindre automatisk - det lyder jo som om at du følger hendes eget behov meget fint. I stedet for mme, vil det dog være godt at hun så får rigtig godt med familiemad, spiser kød, fisk, grøntsager af forskellig slags, tilbydes sødmælk og surmælksprodukter osv. så hun stadig dækkes ind med sund og varieret kost.

Når hun i 1 års alderen skal undvære flasken inden putning, så kan den erstattes af en kop mælk og en banan sammen med en godnathistorie og stille og roligt kan mælk og banan så helt undværes og i stedet kan hun få vand og nøjes med en historie. Tiden må vise, hvor hurtigt hun er parat til det:o)

En plan kan se således ud:

Morgen 8: Havregrød, lavet med sødmælk eller mme, sødmælk af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, frisk frugt, ost i stænger, vand af kop.

Formiddagslur kl ca 10 som nu

Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg som f.eks. makrel, sildepostej, tun, rognguf eller lignende, rester fra aftensmaden som frikadelle, pølser, ris med lidt sovs osv. Grøntsager - kogte ærter, majs, gulerod, også rød peberfrugt, avokado, agurkestænger osv. Vand af kop.

Banan som nu og ...


Annonce

... puttes til middagslur

Eftermiddag 16: En portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys, frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør, ost, vand af kop

Aften 18: Aftensmad, familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags.

Puttes til natten med flaske 19.30 og efter 12 måneders alderen kan flasken erstattes med en kop mælk og en banan.

Som du kan se indgår der i mit forslag til en dagsplan lidt mere grønt - det er vigtigt både til aften og frokost at hun får kød, fisk og grønt. Derudover skal hendes mælkebehov fortsat dækkes og derfor forslag om et surmælksprodukt som f.eks. tykmælk.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Jeres datter kan sagtens spise med fingrene og med gaffel. At spise med ske er noget sværere og de fleste børn mestrer først dette omkring 16 måneders alderen.

Det er fint at give hende vand og mælk af kop uden tud. I kan forsøge at finde en kop med to hanke på, så er det lettere for hende at holde den og styre, når hun drikker selv.

Hun skal ikke have mælk i koppen ved hver måltid, det er vigtigt at hun lærer at drikke vand og netop vand er den vigtigste tørstslukker. Sødmælk kan gives morgen og aften, men i løbet af dagen kan hun fint drikke vand.

De fleste børn begynder i 12-18 måneders alderen at kunne nøjes med en lur dagligt. Ofte mærker man det ved at de vægrer sig mod at sove formiddagslur og simpelthen ikke kan falde i søvn. Her er det så oplagt at putte dem senere, når de viser sig parate og på den måde vil søvnen ofte automatisk ændre sig til at være en lidt længere middagslur i stedet:o)

Fortsat held og lykke, håber mine svar hjælper lidt videre på vej:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce