Annonce

Annonce

Svar: Må ikke gå når han skal sove


16. juli 2008

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pernille

Det er meget vigtigt at du forsøger at finde ud af, hvorfor din dreng græder når du går. Hvis han protesterer fordi han hellere vil lege, ikke er træt nok osv. så skal du naturligvis vurdere om han skal puttes lidt senere eller om han vil falde i søvn, når han finder ud af at der ikke er underholdning.

Nogle gange græder han måske fordi han er overtræt og har brug for hjælp til at falde i søvn og her vil det være godt at sidde hos ham, holde hænderne på hans lille krop, hjælpe ham til fysisk ro. Hvis han græder fordi han er utryg og bange, rejser sig ved tremmerne og græder ulykkeligt og tydeligt siger "gå ikke fra mig", så skal du naturligvis være der for ham - også selvom det er hårdt. Her må du så igen sidde hos ham, berolige, betrygge, holde i hånden, kærtegne og evt. tage ham op til dig, få ham helt til ro, før du atter putter ham. Det er her vigtigt ikke at gå fra ham.

Der er noget fornuftigt i at lære ham at falde i søvn, der hvor I gerne vil have ham til at sove. Hvis han falder i søvn et andet sted end i sin seng og I så senere flytter ham over i sengen, så risikerer I at han vågner og pludselig oplever at ligge et andet sted, at være væk fra mors og fars favn og det giver yderligere utryghed. Hvis han får flaske, kan det her være en god idé at udnytte dette og tilbyde flasken i sengen.

Det betyder fortsat rigtig meget for ham, at han kan se jer, for at han ved at I er der og at han ikke er forladt. Han er sandsynligvis så godt igang motorisk at han om dagen ikke længere sidder og putter og kæler som tidligere, men netop derfor søger han naturligt større fysisk kontakt om aftenen.

Behovet for nærhed har han altså stadig og netop om aftenen viser dette sig ofte. Her hvor roen skal falde over ham, hvor han skal sige godnat til dagen og alle oplevelserne og overgive sig til søvnen - her søger han ekstra fysisk kontakt.
Den øgede motoriske ...


Annonce

... udvikling betyder også at han rent fysisk har mere uro i kroppen om aftenen og om natten, når han skal sove. Nogle gange skal man lade ham karte rundt, lige trække tiden lidt, lade ham trille om på maven og falde i søvn der. Rejse sig, sætte sig osv. Det er okay, han må gernetumle lidt rundt og finde en rar stilling at sove i, inden han falder i søvn.

Hvis du skønner at hans gråd handler mere om at han søger underholdning og leg end om at han behøver tryghed og nærhed, så må du som sagt gerne gå. Når man vælger at gå skal man hele tiden vende tilbage og jeg anbefaler ikke at man forlænger tiden. Jeg synes det er vigtigt at man putter sit barn kærligt og nænsomt, gør stedet til et trygt og rart sted at være før man så går. Man er aldrig væk i mere end højst 3 minutter af gangen, så går man tilbage, betrygger barnet i at man er der, putter dynen om igen, kærtegner lidt og går igen, vender tilbage hele tiden, så barnet lærer at man er der selvom man er ude af syne. Vender altid tilbage hvis barnet græder, vender også tilbage selvom barnet ikke græder - det handler altså om at barnet lærer at sove selv vel vidende at mor og far er der og passer på mig:o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Prøv også i løbet af dagen at 'træne' lidt uafhængighed med ham, forstået på den måde at det kan være godt at lære ham at I er der, selvom han ikke kan se jer. Det kan han lære ved at I f.eks. leger gemmeleg og det vil gøre det lettere for ham også på sigt bedre at kunne falde i søvn selv.

Mit råd til dig i dag er altså at du forsøger at finde ud af hvad hans gråd handler om og derudfra vurderer, hvorvidt du skal blive hos ham eller gå kortvarigt og komme tilbage. Jeg er enig med dig i at 45 minutter er længe at sidde, men her kan du så måske opholde dig i nærheden, lave noget praktisk, eller hvis I vælger at gå frem og tilbage, så skiftes til det mor og far.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce