Annonce

Annonce

Svar: Inspiration til mad


16. juli 2008

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mathilde

Det vil være rigtig godt, hvis du kunne få din datter til at spise mere familiemad, mad der smager af noget. Det er netop i 7-8 måneders alderen at sundhedsstyrelsen taler om at børn har et vindue, som man skal søge at udnytte. Det betyder at de netop i denne alder har en naturlig nysgerrighed, putter i munden og gerne smager - bliver de meget ældre, så bliver de langt mere selektive. Jo mere forskelligt man kan tilbyde dem i 7-8 måneders alderen jo bedre og jo mere forebygger man kræsenhed fremover.

Da din datter tilsyneladende gerne åbner munden for netop at smage, så er det vigtigt at maden hun får er noget, som vil interessere hende. Derfor skal du variere så meget som muligt, så hun aldrig får helt det samme, men netop bliver motiveret til at smage mere. Det er vigtigt at give hende mad, som smager af noget, mad som er almindeligt let krydret, mad som appellerer i farverne.

Samtidig skal din amning, som du skriver skrues lidt ned, så hun får mere og mere plads i maven til rigtig mad.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen kl. 5-06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød eller flerkornsgrød, varier frugtmosen, som du kommer på, så den ser og smager forskelligt hver dag (jordbærmos er rødt, abrikosmos er orange, sveskemos er brunt osv.). Du kan købe frugtmos på glas eller lave det selv. Vand af kop.

Formiddag 9: ½ banan eller frisk frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør, ost i hånden eller lignende, vand af kop.

Forsøge at putte til formiddagslur uden amning

Frokost Kl. ca 11-11.30: Rugbrødshapsere med ...


Annonce

... smørbart pålæg og gerne fiskepålæg som nu. Meget gerne grøntsagsmos som tilbehør, kan også få lidt ris med lidt sovs fra aftenen i forvejen, kan få lidt kogte grøntsager i hånden, kartoffelbåde og lignende at sidde med selv. Men grøntsagsmosen er fortsat vigtig for at fylde lidt op. Vand af kop.

Puttes til middagslur kl. ca 13.30-14 med amning

Eftermiddag Kl. ca 15.30-16: Varier mellem de forskellige grødtyper, frugtmos, yoghurt, lidt bolle med smør, ost osv. Vand af kop.

Forsøg at undvære amning om eftermiddagen

Aften 17.30-18: Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager. Mad med sovs er generelt godt og hun må få næsten alt. Du kan lave farsbrød, bruge indmaden af en frikadelle, lave boller i karry, lasagne, flødekartofler eller mose kartofler og andre grøntsager med lidt brun sovs. De lidt gammeldags retter er ofte et hit hos børn. Giv hende kartoffelbåde, kogte pastaskruer, kogte blomkål og broccolihoveder i hånden, som hun selv kan sidde med. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Evt. lidt frugtmos til dessert.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes

Mit råd er altså at du nu forsøger at tilbyde meget mere smagsfulde ting og sørger for at hun aldrig får helt det samme. Hendes lyst til at smage skal bibeholdes og hun må gerne blive glædeligt overrasket. Derudover er det vigtigt at amningen holdes nede på et minimum, så hun igen får plads i maven til anden og mere sufficient mad.

Rigtig meget held og lykke fortsat og dejligt at høre at far tager over, når du starter arbejde. Det bliver dejligt for de to, det er meget værd:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce