Annonce

Annonce

Brev:

Sover og spiser meget lidt


16. juli 2008

Alder:
10 mdr.

Sover og spiser meget lidt

Hej Helen

For 10½ måned siden blev vi mor til en lille fantastisk dreng, som er vores første barn. Gustav kom til verden ved kejsersnit, da han ikke havde vendt sig med hovedet ned af. Han vejede 2860 gr. og var 49 cm. I hans første 4 måneder led han af kolik og vi var derfor ekstra opmærksom på at give ham tryghed. Vi har fra starten givet ham rutiner og slavisk fulgt et slags skema, da vi ved at rutiner er lig med tryghed.

Gustav er netop startet i vuggestue for 14 dage siden og det har været en sand fornøjelse lige fra starten. Han er meget glad for at komme i institution og gensynsglæden er også stor, når man henter ham 5-6 timer senere. Gustav er en meget glad og charmerende dreng, hvilket vi også får at vide overalt. Han er ikke den der græder eller klynker og hans nysgerrighed er helt i top.

Som sundhedsplejerskerne beskriver ham er han en energisk og meget nysgerrig dreng som stortrives. Han er dreng med stort ”d” og han kravler rundt og piller ved alt. Han bruger vores spisebordsstole som gå-vogn og skubber dem rundt, mens balancenerven kommer på prøve konstant.

Selvom alt umiddelbart lyder som det mest fantastiske, har vi 2 problemer med Gustav.

1) Han sover ikke meget og er utrolig svær at lægge om aften. Vi bruger 1-1½ time om aften på at få ham til at sove. Der er dage hvor det tager længere tid, men der er meget få dage hvor det gøre på under en time. Vi hygger ½ time inden sengetid med bog, sang og hygge for at få kørt ham helt ned. Efter vælling i flaske og tandbørstning er det så godnat og vi lægger ham ind i hans seng, som står for enden af vores. Her lægger han så med en sut i munden og én i hver hånd og hygger. Men i løbet af få minutter begynder han at mosle rundt i sengen og skal op og stå.

Vi lægger ham ned igen og siger ”Godnat Gustav nu skal du sove” dette kan vi gøre 20-30 gange. Vi kan ikke forlade værelset, da han straks begynde at græde, så vi har valgt at blive indtil han sover. Vi giver ham ingen opmærksomhed, men læser i en bog eller lign. for at ignorere ham. Vi afbryder kun ”læsningen”, når vi skal lægge ham ned igen.

Når han så endelig sover, så vågner han i løbet af et par timer og skal lige drikke en halv flaske vand, før han sover videre. Han vågner mellem 4-8 gange i løbet af natten, hvor han skal havde hjælp til at sove. Som regel klokken 2, bliver vi nødt til at lave en flaske med varm mælk, da han ellers ikke falder i søvn igen. Ved 5:30-6:30 tiden vågner han og vil ikke sove mere. Så kommer han som regel over i vores seng og hygger i en ½ times tid.

2) Vores andet problem hænger med største sandsynlighed sammen med det første. Gustav er på ingen måder interesseret i mad eller drikke. Selv fra vuggestuens side, siger de at han er meget svær at ...


Annonce

... få til at spise eller drikke. Alt hvad der hedder skemad, mos eller lign. har ingen interesse mere. Han vil selv!

Dette er på en måde godt, da vi så ikke skal stå og lave 2 forskellige retter, men kun én til os alle. Vores aftensmad er tilrettelagt sådan, at maden altid kan spises med fingrene fra Gustavs side. Vi gemmer også resterne til frokost, så det bliver mere interessant og varieret.

Vi har flyttet hans plads fra bordenden (Så man ikke troner den, som en konge) så han nu sidder med til bord overfor for far og ved siden af mor. Vi forsøger så vidt muligt at lade ham spise selv og igen, som med aftenritualet, så ignorere vi ham lidt, da det ellers ender med en fest fra hans side af. Han er ikke kræsen, men interessen for maden forsvinder, når man har spist en 4-5 mundfulde. Når han herefter begynder at brokke sig, så sætter vi ham ned på gulvet, for at indikere at han er færdig, men vi ikke er. Som regel kravler han hen til én af vores stole og rejser sig op. Mens han så står der kan vi godt få yderligere 5-6 mundfulde i ham.

Jeg vil prøve at skitsere en gennemsnitlig dag for Gustav:

Kl. 06:30 vågner og kommer op i vores seng.

Kl. 7:00-8:00 Morgenmad, som består af havregrød med banan og sveskemos. Mælk i en kop. Spiser max. 5 skefulde og får herefter en ½ bolle med smør, som hans hapser 1-2 bidder af.

Kl. 10:00 Formiddagslur i ca. 1½ time.

Kl. 12:00 Frokost. Rugbrødshapsere med leverpostej, sildepostej, makrelsalat, rester fra aftensmaden og frugt og ostehapsere. Mælk i kop. Spiser næsten kun frugten.

Kl. 14:00-15:00 Eftermiddagslur i ca. ¾-1 time.

Kl. 16:00 Frugt, kiks eller bolle med smør. Mælk i kop. Spiser ok af frugten, hvilket er lig med næsten en hel pærer.

Kl. 18:00 Aftensmad. Frikadeller, kartofler, pølser og lign. Han spiser lidt mere ind til frokost, omkring det der svarer til en hel frikadelle. Mælk i kop.

Kl. 19:30 Aftenhygge i ½ time med 180 ml. majsvælling.

Kl. 20:30-21:00 Sover.

Dagen igennem bliver han tilbudt vand i en flaske, men han drikker meget lidt.

Gustav vejer nu 8,6 kg og er 74 cm. lang. Så han er ikke den ”store dreng i klassen”

Vi ved godt at Gustav er kommet i ”jeg bestemmer” alderen. Men han har altid været dårlig til at sove og spise. Vi har indtil nu forsøgt at skubbe det væk og undskylde med at han er ved at få tænder, vi er lige flyttet i hus, han havde kolik som lille, han er født ved kejsersnit, han er overtræt, han er ”mor-syg” osv. osv.

Men faktum er at han ikke virker til at lade sig påvirke af nogen af ovenstående ting og vi er nu nået til det punkt hvor det absolut ikke er sjovt at få 4-5 timers søvn om natten.

Vi håber du har nogen ideer, da vi efterhånden er løbet tør…

Mange trætte hilsner fra

Katrine og Micki

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce