Svar: Vores datter vil ikke have grøden - 5 mdr.
Hej med dig
Jeg kan godt forstå du synes det er frustrerende at din datter ikke vil spise store mængder, det lyder som ikke som om at hun på nogen måde lider nød og du bliver et eller andet sted derfor nødt til at acceptere at hun er en pige, der ikke spiser så meget af gangen.
Det vil være rigtig godt at tilbyde hende skemad to gange dagligt, men du skal holde mængden nede, så hun ikke spiser mere end måske 1/2-3/4 dl. af gangen, så der stadig er plads til mme af flaske efterfølgende. Derudover skal du give hende vand af kop sammen med maden og så skal du ikke følge efter med flasken lige umiddelbart efter skemaden, men i stedet vente en times tid, halvanden eller lignende, så hun får flasken i forbindelse med at hun skal sove. Altså så der hele tiden går 1-1½ time imellem tilbud om flaske og tilbud om skemad.
Det vil derudover være en god idé at forsøge med en anden type erstatning for at se om hun bedre kan lide smagen af noget andet. Det samme gælder skemad, hun må meget gerne få både grød og grøntsagsmos og du må meget gerne give hende smagsoplevelser og variation. Det kunne nemlig godt tænkes at hun er blevet lidt træt af mme og smagen af dette.
Det er nemlig sådan at modermælk tager smag efter hvad moderen indtager af mad, det smager således forskelligt efter om man som mor har spist meget frugt, meget krydret mad eller lignende. Men når børn får erstatning, så smager det ens hele tiden og nogle børn bliver lidt trætte af dette, hvilket jo kan være forståeligt nok. At skifte til et andet mærke eller forsøge med f.eks. den vanlige erstatning + evt. supplement med en vælling kan derfor være rigtig godt i nogle familier.
Du kan varierer grød mellem ris, majs, hirse, boghvede og i takt med at hun bliver 6 måneder kan du begynde med de lidt grovere grødtyper som havregrød og øllebrød. Du kan variere yderligere ved at bruge forskellige former for frugtmos som topping, det både smager og ser anderledes ud alt efter om det er sveskemos, abrikosmos, pæremos eller f.eks. jordbærmos du bruger.
Du kan lave grøntsagsmos af gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli, squash, ærter osv. og fra 6 måneders alderen kan du bruge forskellige rodfrugter og smagfulde ...
... grøntsager. Og her kan du også smagsvariere og konsistensvariere lidt ved at tilsætte kogt kød og fisk i grøntsagsmosen.
Det er rigtig fint at bibeholde flaske 5 gange dagligt og dette kan du godt gøre selvom du nu begynder med skemad fast to gange dagligt. Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05: Flaske med mme
Formiddag 9: Flaske med mme
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Grød med frugtmos, vand af kop.
Puttes til middagslur med en flaske ca kl. 13-13.30
Eftermiddag 16-16.30: Flaske
Powernapper
Aften 18: Grøntsagsmos og vand af kop.
Puttes til natten 19.30 med en flaske mme eller vælling
Sen aften 23-24: Flaske med mme
Det har sandsynligvis noget at sige, at hun nu er ved at få tænder, det generer og gør ondt og betyder at hun måske ikke synes det er så spændende at få mad i munden. Modsat vil mange børn også sætte pris på at få lidt til gummerne at tygge på fordi gummerne klør og du kan her give hende et stykke agurk eller en kold gulerod at sutte lidt på.
At hendes lure generelt er ustabile hænger både sammen med hendes alder og det udviklingsspring hun går igennem lige nu. Det hænger dog også sammen med at det er vigtigt for hendes rytme og biologiske ur, at hun netop nu begynder at få lidt mere mad til faste tider, og dermed på sigt lærer at der er noget der hedder morgenmad, frokost, aftensmad osv. som er noget vi forbinder med helt bestemte måltider og ritualer.
Jeg håber at ovenstående plan og tanker vil hjælpe jer lidt videre på vej med skemaden. Husk at det er helt fint, hvis hun kun spiser ½ dl. Du skal ikke presse hende, lidt har også ret. Det er bedre at fokusere på at hun spiser lidt til sine måltider fremfor få og store måltider.
Tilsidst vil jeg lige sige, at du skal være opmærksom på at hendes mave skal fungerer. Det er vigtigt at hun har afføring dagligt og at afføringen er lind og let for hende at komme af med. Har hun ikke det, så kan det også være derfor at hun afviser mælken. Hun kan ikke indtage sit behov, hvis der er stop i maven ... :o) Virker maven ikke, så må du tilbyde hende laktulose eller lignende præparat, hvad der nu anbefales hvor du bor.
Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Moderkage
Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.
Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.
Når moderkagen...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.