Svar: Jerntilskud - 7 mdr.
Kære Anne
Din søn bør få mindst 400ml mme dagligt for at være dækket ind med jern og den vil han normalt få hvis han får flaske. Da din dreng ammes og ikke ikke får flaske og vil det være helt rigtigt at tilbyde ham jerntilskud dagligt. Du kan købe jerndråber eller du kan købe smagsneutralt pulver, der kommer på f.eks. lidt frugtmos og gives på en ske.
Du skal være meget opmærksom på at din drengs mælkebehov bliver dækket og hvis han allerede nu er nede på kun 2 amninger dagligt, så synes jeg at du skal overveje om du kan få ham til at tage imod en sutteflaske med mme. Jeg ved at du tidligere har suppleret din amning med flaske og det vil være helt relevant at gøre dette. Kan du få ham til at drikke flaske 2 gange dagligt, ved siden af de to amninger, så lyder det aldersmæssigt mere relevant og er der så 200ml i hver flaske, så er han dækket ind jernmæssigt og behøver således ikke jerntilskud ved siden af.
Det vil således være relevant at han i en alder af 7 måneder får 4-5 amninger eller flasker dagligt for at være dækket ind med mælk og væske.
En plan for et 7 måneders barn, der sikrer behov for såvel mælk som mad kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9-9.30: Frugt, frisk frugt i hånden og ...
... lidt frugtmos, evt. ildt brødskoper at sidde med selv. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur evt. med amning eller flaske
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, agurkestænger, brødskorper og lignende i hånden. Vand af kop.
Puttes til middagslur med amning eller flaske
Eftermiddag 15.30-16: flerkornsgrød med frugtmos, man kan også vælge kun at give lidt frugt og så i stedet give bryst eller flaske simpelthen for at mælkeindtaget ikke bliver for lille
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Mad i hånden, det kan være kartoffelbåde, kogte blomkål og broccolistykker osv. Vand af kop.
Puttes til natten med amning eller flaske kl. ca 19.30
Sen aften 23-24: flaske eller amning
Det er meget vigtigt at tilbuddet om skemad ikke er i så store mængder at det tager pladsen væk fra mælken. Det er således bedre at tilbyde 3/4 dl. grød eller mos og følge efter med amning eller flaske end det er at tilbyde 1½ dl. grød eller mos og din dreng så ikke vil have mælk efterfølgende. Som sagt er mælkebehovet fortsat vigtigt og får han mme og mindst 400ml af flaske i døgnet, så behøver du ikke jerntilskud. Ellers bør du give ham jern, mme i grøden er ikke tilstrækkeligt til at dække hans behov.
Rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.