Annonce

Annonce

Svar: Vedrørende mad og madplan


14. juli 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Camilla Q

Det lyder som om at det går rigtig godt med skemaden og bestemt som om du har en dreng der trives på alle måder:o)

Det lyder også som om at det vil være helt relevant at tilbyde ham skemad 3 gange dagligt, men ved siden af dette synes jeg du skal bibeholde det nuværende antal flasker, han kan så bare spise lidt mindre af gangen, hvis han har fået skemad først.

I forhold til at sove længere aften og nat, så er det vigtigt at han ikke kun fyldes op med ekstra mælk, vælling eller lignende om aftenen. Men at han i stedet tilbydes godt med mad dagen igennem. For at han begynder at sove igennem om natten og dermed kan undvære flasken kl. 02, så vil det være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at tilbyde flaske sen aften kl. 23-24 inden du selv går i seng. Ved at blive tilbudt en flaske på det tidspunkt kan man nogle gange være heldig at få lov til at sove indtil næste morgen tidlig kl. 05/06 og det vil være guld være for jer begge ...

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske med mme

Morgen 8-8.30: Vågner og tilbydes her en portion grød med frugtmos, vand af kop.

Tilbydes flaske kl ca 10 og puttes til formiddagslur. Lad ham selv regulere mælkemængden. Han spiser sandsynligvis lidt mindre, når han er startet dagen med grød.

Frokost ca kl. 12: Tilbydes grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Puttes til middagslur ca 13.30 og kan her efter tilbydes en flaske mme. Det kan være fornuftigt at tilbyde denne fordi han så ikke behøver at indhente evt. mælk i løbet af natten

Eftermiddag 16: Flaske med mme

Powernapper

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos og vand af kop.

Puttes til natten med flaske ca kl. 20-20.30

Sen aften 23-24: Flaske med mme

Nat 24-05/06: Begynder at kunne sove igennem i dette tidsrum.

I takt med at han bliver omkring 6 måneder begynder du at kunne variere hans indtag af grød ...


Annonce

... og mos langt mere end nu. Så længe han er under 6 måneder bør han ikke få glutenholdige fødevarer og således ikke brød eller de grovere grødtyper. Efer 6 måneders alderen kan barnet tilbydes glutenholdige grødtyper gradvist.

Gluten kan hos disponerede mennesker fremkalde sygdommen Cøliaki. Gluten findes især i kornprodukterne hvede, rug, byg og havre. Indholdet i hvede er betydeligt højere end i de tre andre kornsorter og majs, ris, boghvede og hirse indeholder slet ikke gluten. Vær opmærksom på at mannagryn og spelt indeholder gluten. De bedste grødtyper at begynde med ved 6 måneders alderen er havregrød og øllebrød, netop fordi havre og rug ikke indeholder meget gluten.

Med hensyn til at tilbyde rugbrød, så vil de fleste børn først være i stand til at tygge dette omkring 8 måneders alderen, enkelte allerede når de er 7 måneder gamle og nogle igen først når de er 9 måneder - også på det punkt er børn forskellige.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Af hensyn til gluten og den gradvise stigning vil det være hensigtsmæssigt at du ikke både giver f.eks. flerkornsgrød og brød på en gang, bare fordi han nu fylder 6 måneder. Det vil umiddelbart være godt at prioritere den lidt grovere mos og grød og lade ham vende sig til dette og så begynde med at lade ham få lidt brødskorper og lignende i hånden, som han selv kan sidde med, øve sig på. Med sine gummer kan han opbløde lidt brød med spyt og det vil være en god øvelse for ham, inden du begynder at give ham mad i stykker, som skal tygges.

Hvis du oplever at han ingen problemer har med at tygge, så må du gerne give ham brødhapsere fra 6 måneders alderen men altså i små mængder og det er fortsat vigtigt at han får både grød og mos ved siden af. Husk at du fra 6 måneders alderen også giver maden yderligere struktur ved at tilsætte kogt kød og fisk.

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre, det er dejligt at det går så fint fremad:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce