Svar: Vågner tidligt - 8 mdr.
Kære familie
Der er mange børn, der vågner tidligt om morgenen og når man som forældre gerne vil sove til lidt længere end kl. 05, så er det naturligvis lidt hårdt. Jeg kan godt forstå I synes det er tidligt og I har med to små bestemt brug for at kunne sove bare en time mere ... :o)
Når børn vågner meget tidligt om morgenen og man ønsker at ændre på dette, så er der flere ting som spiller ind. Man kan f.eks. ikke bare flytte tidspunktet for sengetid om aftenen - at putte barnet en time senere ændrer ikke på det biologiske ur - barnet vil fortsat vågne til samme tid om morgenen. Derfor er vil man ofte se at barnet vågner tidligt, selvom barnet kommer senere og senere i seng... Hele dagen kræver således små ændringer, for at det på sigt vil kunne mærkes om morgenen og det er den tidlige morgenvågning der sidst vil ændre sig ...
Det er rigtig godt at du holder fast i de faste tidspunkter for mad om dagen og at du således først giver morgenmad kl. 8. Hvis du f.eks. begyndt at tilbyde morgen mad allerede kl. 06, så ville sandsynligheden for at børnene begyndt at vågne tidligt være til stede, fordi de så vågner fordi de var sultne. Man kan naturligvis diskutere amningen kl 05 og om de vågner på grund af behov for den der - men de skal jo have deres mælk, så det må være sådan.
Så skal man naturligvis se på hvor meget børnene sover i løbet af dagen og det lyder helt passende med to lure dagligt. Jeg kan ikke ud af din plan se ...
... hvor længe og hvor meget de sover om dagen - hvor længe sover de f.eks. når de bliver puttet kl. 8.30? Hvis vi forestiller os at de sover et par timer her og også sover et par timer til middag, så sover de faktisk nemt så længe om dagen at de naturligt vil afkorte deres nattesøvn. Du skal altså se på, hvor meget søvn de samlet får. Hvis de samlet set, sover hvad de har behov for, så er det søvnen i dagtimerne der skal kortes for at natten kan blive længere.
Det man normalt vil gøre er at forsøge at flytte tidspunktet for morgenlur/formiddagslur lidt, så børnene puttes lidt senere og samtidig kommer op til samme tid som de plejer. På den måde afkortes deres formiddagslur. Du kan flytte med 15 minutter dag for dag, så de til sidst vender sig til at blive puttet det senere. På samme måde kan man ændre på middagsluren. Hos jer ser det dog ud som om at de sover forholdsvis sent, så her skal du ikke ændre for meget. De må helst ikke sove alt for sent på dagen, hvis de fortsat skal kunne falde i søvn om aftenen uden store problemer.
I begyndelsen vil det naturligvis godt kunne give lidt søvnunderskud, men stille og roligt skulle de så meget gerne begynde at regulere dette ind ved netop at sove en time længere om morgenen ...
Derudover skal man naturligvis også medtænke madindtag, udvikling, seperationsfase osv. som du også selv har tænkt på og ved spiller en rolle.
Håber I hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Hormonbehandling
Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.
Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.