Annonce

Annonce

Svar: Grød, modermælkserstatning og allergi


20. juni 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Heidi

Dejligt at høre at det går godt med grød og jeg kan se ud at dit brev at du nu er begyndt med risgrød - laver du den med profylac eller?

I forhold til allergi, så er det sådan at børn hvis mor, far og/eller større søskende har/eller har haft en behandlingskrævende allergi bør tilbydes speciel modermælkserstatning de første 4 måneder, hvis amning ikke har været mulig. Efter 4 måneder kan barnet ernæres fuldstændig som alle andre børn.

Da jeg ved at du og storesøster har mælkeallergi, så er det naturligvis helt relevant at du er opmærksom på, hvorvidt din dreng har arvet dette. Men den eneste måde at finde ud af det på er faktisk ved at give ham komælk eller komælksprotein. Derfor kan du i første omgang godt prøve med helt almindelig grød, som du selv foreslår - altså industriel grød, for at se om han reagerer på dette.

Du kan også prøve at skifte til en anden erstatning, for at se hvordan han reagerer på det. Du kan her købe f.eks. Nan H.A. som har delvist hydrolycerede proteiner og som han derfor måske tåler lidt bedre end almindelig erstatning. Har han mælkeallergi vil han sandsynligvis ikke kunne tåle den, har han intolerance, vil han måske godt .. igen er du nødt til at forsøge og se om der kommer en reaktion.

Hvis han reagerer, så vil han sandsynligvis reagerer med opkastning, diarre, nældefeber (altså udslæt på kroppen) og høfeberlignende symptomer med næse og tåreflåd. Reaktion vil sandsynligvis komme ret hurtigt efter han har fået mælk, nogle gange går der dog lidt tid ...

Hvis det viser sig at han har mælkeallergi, så skal du bibeholde profylac til ham - evt. helt frem til 3 års alderen. Og i denne periode vil man så provokere ham med komælk ind imellem for at se, hvordan han reagerer og om du kan ...


Annonce

... begynde at introducere ham for mere og mere mælk. Det er en lang proces, men det kender du sikkert fra din datter.

I begyndelsen her, hvor han starter op med grød, vil han skulle have samme mængde mælk som hidtil, stille og roligt i takt med at han spiser større og større mænger og får flere gange grød og mos i løbet af dagen, så vil han naturligt selv nedsætte mælkemængden. Det er således vigtigt fortsat at bibeholde tilbuddet om flaske efter et grødmåltid, han vil så bare drikke lidt mindre af den og tilsidst vil han selv begynde at sige den fra, som tegn på at han så ikke mere har behov og bliver mæt nok af grød og mos alene.

De fleste børn i 5-6 måneders alderen vil fortsat have behov for 5-6 flasker i døgnet og drikker ca 900-1000ml mme dagligt ved siden af skemad. I 7 måneder alderen kan ofte nedsættes til 4 flasker, svarende til 700-800ml, i 8-9 måneders alderen 3 flasker svarende til 600ml og i 10-12 måneders alderen 2 flasker svarende til 400ml mme dagligt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du skal være opmærksom på om han får problemer med forstoppelse, da det naturligt vil påvirke hans indtag og også kan gøre at han begynder at gylpe meget - maden kommer ligesom ikke rigtigt igennem systemet:o) Det kan her være en fordel at give ren grøntsagsmos og når du øger ham til 3-4 måltider skemad dagligt, så medtænke at grød max bør udgøre 2 af disse, resten bør være grøntsagsmos. Giv også altid vand af kop sammen med grød og mos.

Med hensyn til brødskorper så bør han ikke få dette før efter 6 måneders alderen af hensyn til gluten, til gengæld må han meget gerne få det i den alder, ligesom han også kan tilbydes en gulerod, et stykke agurk, lidt frugt og ligende i hånden.

Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o) Rigtig god sommer.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce