Svar: Han er kræsen
Kære Lene
For at starte med det sidste spørgsmål først, så kan børn i din drengs alder godt få for store portioner og i stedet for at give ham meget af gangen og få måltider, så vil det være rigtig godt, hvis du kunne give ham mindre og flere måltider. Det vil således være rigtig godt, hvis du nu kunne begynde at tilbyde ham grød og mos 3 gange dagligt og måske kun 1-1½ dl. af gangen.
Derudover må han også gerne få lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden, så han på den måde føler at han selv er med i måltidet og ikke bare mades. Det giver ham samtidig også en fornemmelse af at mad kan smage forskelligt og at det er rart og okay.
Det vil være rigtig godt at tilbyde ham meget større variation og også begynde at introducere lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen. Samtidig med at han kan få stort set alle slags grøntsager nu. Da han tydeligvis er meget glad for det søde, så vil jeg anbefale sig at du forsøger at introducere grøntsager som er naturligt søde i smagen, i stedet for at give ham mere frugtmos. Du risikerer at han helt fravælger grøntsagsmos og det er problematisk i forhold til hans trivsel.
Du kan lave mos af f.eks. gulerod, ærter, majs, græskar, som giver en naturlig sød smag. Du kan også en overgang forsøge med lidt risgrød i bunden og så bruge grøntsagsmos som topping i stedet for frugtmos, for at se om han så stille og roligt vil acceptere mere og mere grøntsagsmos.
Det vil være rigtig godt at du sætter ham i den høje stol og det er helt rigtigt at du trækker ham lidt ud fra bordet og hjælper ham med at holde fokus omkring maden, bruger din mimik osv. når han skal spise, så du holder ham fanget og koncentreret omkring hvad det handler om. Der sker ikke noget ved at han sidder i stolen 30 minutter, men længere tid skal et måltid dog heller ikke vare. Så er det bedre at stoppe og så tilbyde ham lidt mellemmåltider i stedet. Som sagt er små ...
... hyppige måltider bedre end få og store måltider.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre.
Morgen 8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9-9.30: Frugtmos og evt. lidt frisk frugt i hånden. Det kan være appelsinbåde, kiwi, melon eller lignende blød frugt, som han får lov til at sidde og gnaske lidt i. Vand af kop
Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Du kan lave mosen selv eller købe mos på glas. Du kan forsøge at bruge en risgrød som basis og komme grøntsagsmos på som topping. Tilbyd også brødskorper, agurkestænger osv. i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13.30
Eftermiddag 16.30: Tilbydes lidt frisk frugt i hånden som om formiddagen og ammes.
Powernapper evt. men den kan måske også springes over.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, igen forsøge med mad der tager udgangspunkt i det I spiser, eller en middagsret fra glas. Vælg gerne de lidt søde grøntsager som udgangspunkt, fordi han godt kan lide det søde. Tilbydes igen brødskorper, agurkestænger osv. Vand af kop.
Puttes til natten med amning ca kl. 20
Det er vigtigt at han sidder i høj stol og at I spiser sammen. Han skal have fornemmelsen af at få det samme som I andre og at det er spise er noget fælles og hyggeligt. Du kan dog sagtens starte med at give ham noget mos først, hvor du hjælper ham, får hans fokus osv. og når han så har spist sin mos, så kan du give ham lidt brødskorper osv. i hånden, som han så kan sidde og gnaske i imens I andre spiser jeres mad.
Du skal således arbejde på at få ham til at spise andet end frugtmos og du skal arbejde på at han lige nu får så mange forskellige smagsoplevelser som muligt, maden må ikke blive kedelig, det skal være nyt og spændende for ham. Prøv med mange forskellige retter, jo mere jo bedre:o)
Rigtig meget held og lykke, rigtig god sommer:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S