Svar: Sovevaner dag og nat
Kære Gry
Gennemsnitligt vil børn i 6 måneders alderen have behov for at sove 2 lure dagligt, en formiddagslur og en middagslur. Den sidste powernap vil mange springe over, fordi de begynder at få mere mad og dermed sove en lidt længere middagslur. Det er dog ikke alle børn, der følger dette mønster, nogle børn vil fortsat powernappe 3 gange dagligt og hvis det er deres rytme og det fungerer, så må det være sådan og det gør ikke noget.
Samlet vil et barn på denne alder sove 3 timer i løbet af dagen og 11-12 timer om natten - altså et gennemsnitligt søvnbehov på 13-14 timer. At det er gennemsnitligt betyder at nogle børn sover mindre og andre naturligt lidt mere.
Det vil være fornuftigt at forsøge med en fast struktur for dagen, da genkendelighed giver ro og tryghed og da det vil påvirke din datters indre ur, at hun spiser, sover, ammes osv. til nogenlunde faste tider.
Da hun nu er 6 måneder gammel vil det være fint at tilbyde hende skemad 3 gange dagligt, som nævnt arbejde på 2 lure dagligt og en plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden.
Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover måske kun 45 minutter
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, brødskorper, agurkeskorper eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur mellem 13-14, sover måske 1½ time, måske mere, men hører hun til de børn som ikke sover særlig meget om dagen, så vil det være fint at arbejde for en længe på ca 1½ time.
Eftermiddag 16: Ammes og tilbydes også lidt frugt, frisk frugt eller lidt frugtmos, vand af kop
Powernappen her springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, brødskorper, en kartoffelbåd eller lignende i hånden at gnaske i og sidde med selv. Vand af kop.
Ammes til natten kl ca 20
Sen aften 24: Ammes
Nat 24-06: Behøver ikke bryst i dette tidsrum rent ernæringsmæssigt.
Du fortæller at du er begyndt med skemad, men at der ikke er stor succes omkring det og jeg tænker at du nu skal begynde at være lidt mere fast omkring tidspunkter det gives og hvad du tilbyder hende. Forsøge at hjælpe hende med at holde fokus, så du er sikker på at hun får, hvad hun har behov for. Hun har brug for mad dagen igennem for at blive mættet ...
... til natten og for at hun ikke søger brystet natten igennem. Kun ved at tilbyde hende mad og bryst som ovenfor beskrevet kan du være sikker på at hun ikke behøver mælk mellem 24-06 og at I der kan sove et lidt længere stræk. Lige nu lyder det nemlig som om at hun rent faktisk vågner fordi hun behøver brystet ...
Når du putter hende om dagen, så tænker jeg at du skal forsøge at lægge dig med hende, ligge ned og amme hende i din seng, ligesom du også gør om natten og så lade hende sove der, hvor hun falder i søvn. Du må naturligvis sikre sengen så hun ikke kan ryge ud, trille på gulvet. Alternativet er at tage hendes madras ude af hendes seng og så lægge dig med hende på gulvet på hendes værelse og amme hende i søvn der.
Din datter gennemgår lige nu en udviklingsfase, hvor hun har behov for ekstra fysisk kontakt og nærhed. Samtidig har du ikke mulighed for at trille hende i barnevogn og da hun føler stor tryghed ved brystet og falder til ro med dette om natten, så synes jeg det er den metode du skal benytte dig af om dagen. Simpelthen for at få hende til at sove de 45 minutter + 1½ time ...
Hvis hun efter 20-30 minutter søger brystet igen for at skifte søvnfase, må du give hende det, men stille og roligt må du så forsøge at sætte noget andet i stedet - når du ligger ved siden af hende, så kan du vugge hende lidt ved at holde hånden på hendes hofte, du kan kærtegne hendes hår, holde hende i hånden osv. alt sammen små ting, som stille og roligt kan blive sat i stedet for amning og som således vil være måden du kan hjælpe hende videre i søvnen senere hen. Det er altså en overgang at du lige nu skal amme hende til ro, for at lære hende, vende hendes krop til at sove et lidt længere stræk.
Sammen med ekstra mad, skulle det meget gerne give en effekt og i takt med at I får mere struktur på dagen, så får du også lidt mere overblik, kan planlægge flere ting osv. og det vil komme jer alle tilgode. Især fordi du jo også har en storesøster, som gerne vil have sin mor en gang imellem:o)
Se i øvrigt også spørgsmålet "Min søn vil ikke spise grød" der ligger i brevkassen i kategorien 'kost og ernæring'. Her kan du se mine råd til hvordan man hjælper barnet med at holde fokus og koncentration omkring det at spise skemad.
Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.