Svar: Modermælkserstatning, vælling og allergi
Kære Stine
Det er sådan at børn, hvis forældre og/eller ældre søskende har astma, høfeber, børneeksem, fødevareallergi og evt. kombineret med forhøjet navlesnors IgE, har en øget risiko for at udvikle allergisk sygdom.
Hvis man har en mistanke om at dette kunne være tilfældet, så tager man som hos jer en blodprøve fra navlesnoren, så snart barnet er født. Det kaldes en navlesnors IgE. Prøven fortæller om det enkeltdisponerede barns risiko for at udvikle allergi.
Hvis navlesnors IgE er må 0,3 KU/ml eller derover så betyder det at barnet har ligeså stor risiko for udvikling af allergi, som hvis begge forældre har allergi.
Hos børn med en øget risiko for at udvikle allergisk sygdom anbefales det at man så vidt muligt ammer eller ernærer barnet med højt hydrolyceret modermælkserstatning i de første 4 måneder. Flere undersøgelser har vist, at man hos børn med særlig risiko for at udvikle allergi kan nedsætte, men dog ikke fjerne, risikoen for udvikling af fødevareallergi, hvis man holder sig til amning eller speciel erstatning (nutramigen eller Profylac). Dette gælder specielt komælksallergi, og børneeksem i de første leveår.
Den allergiforebyggende ...
... effekt af hydrolyserede produkter er ikke vist hos børn uden allergidisposition og der er endnu ingen dokumentation for at at tilbyde barnet diæt efter 4 måneders alderen. Derfor siger sundhedsstyrelsen at barnet her kan ernæres fuldt ud som alle andre børn.
Det vil sige at man så vidt muligt bør bibeholde amning indtil gerne 6 måneder, med mindre barnet viser behov for anden mad inden og er det nødvendigt at tilbyde barnet ekstra mælk, så kan man efter de første 4 måneder give almindelig komælksbaseret modermælkserstatning.
Jeres datter havde ikke en forhøjet navlesnors IgE og er derfor umiddelbart ikke i større risiko for at udvikle allergi end andre børn er. Du kan derfor godt tilbyde hende almindelig modermælkserstatning eller vælling, hvis du skønner at der er behov herfor. Hvorvidt hun så har arvet sin fars laktoseintolerans må tiden så vise ...
Du kan som en mild overgang evt. forsøge med et partielt hydrolyseret modermælkserstatningsprodukt (Nan HA), som godt kan have en effekt, dog mindre end effekten af
højt hydrolyserede produkter (som f.eks. Profylac og Nutramigen).
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Flyverdragter til børn
Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.
Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.