Svar: Nattesøvn og 1 lur
Kære Lise
9-9½ times nattesøvn er nok, hvis din datter derudover sover op til 4 timer i løbet af dagen. Det lyder meget passende for hendes alder hvis hun i løbet af et døgn har behov for 13-14 timers søvn og at hun vågner tidlig morgen er således et udtryk for at hun ikke behøver sove mere der.
Man diskuterer jo meget hvorvidt man skal vække børn om dagen og jeg ved at de i mange vuggestuer ikke vil gøre det. Det kunne dog godt være nødvendigt at ændre lidt på dagssøvnen, hvis I vil have ændret på nattesøvnen også, tingene hænger jo sammen.
Det kan være svært at ændre søvnvaner i dagligdagen, hvor I naturligt skal ud af døren til fast tid, følge rutinerne i vuggestuen og hvor hun også skal have overskud til hverdagen og livet der. Men jeg vil anbefale jer at forsøge at ændre søvnvaner i løbet af jeres sommerferie og der arbejde konsekvent på at ændre jeres datters døgnrytme, så hendes sovetider kommer til at passe bedre til jeres behov/ønske.
Jeg vil anbefale jer at I forsøger at putte hende 15 minutter senere til formiddagslur end I plejer, ...
... og således flytte luren 15 minutter dag for dag. Hun skal dog stadig op til den tid hun plejer at komme op, så dagens rytme i øvrigt passer som den plejer, frokosten spises som den plejer osv. Det er vigtigt at spisetider osv. er som de plejer at være.
Tilsidst vil hun kunne springe formiddagsluren over og vil så i stedet kunne få en middagslur som tidsmæssigt passer til vuggestuens tider. Middagsluren skal så vare måske 2½ time.
Hun vil i en længere periode sandsynligvis fortsat vågne tidligt om morgenen, det er det tidspunkt på døgnet hvor døgnrytmen sidst ændrer sig, så i en periode vil hun måske være lidt mere pylret fordi hun kommer lidt i søvnunderskud. Men til gengæld er det jo så det, der på sigt skal gøre at hun forlænger sin nattesøvn i stedet for dagssøvnen og dermed er det måden at forsøge at ændre hendes rytme på.
At bruge ferien, hvor I har mere tid og overskud er derfor en rigtig god idé og jeg går ud fra at I holder sommerferie i løbet af den næste månedstid ...
Fortsat held og lykke med hende og projekt "ændre søvnrytme":o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.