Svar: Mad og ferie
Kære Pernille
Det er rigtig fint at I nu tilbyder Lucas lidt flere små måltider, det betyder ikke så meget at der kun glider lidt indenbords - det er vigtigt med lidt og tit for at holde hans blodsukker stabilt og sikre det energibehov han har - der sker jo rigtig meget, han er meget aktiv i denne alder og derfor skal der fyldes lidt ekstra på:o)
Det vil være rigtig fint med forskelligt smørbart pålæg på rugbrødshapserne, du kan bruge fiskepålæg af forskellig slags: makrel, tun fra dåse, rognguf, sildepostej osv. men du må naturligvis også gerne forsøge med lidt almindelig pålæg, - hvad I andre nu spiser. Fordelen ved det smørbare er at det er lidt lettere for ham at tygge samt at han så spiser både brød og pålæg - ellers kan man risikere at han piller pålægget af og kun spiser den ene del:o)
Det er fint at du giver ham små stykker som han selv kan spise og supplerer med lidt grød, mos eller yoghurt. Du kan sagtens bruge græsk yoghurt, eller lignende. Fedtprocenten skal bare være i orden, der bør være 3.5% fedtindhold. Du bør ikke give ymer, ylette og kvark - her er proteinindholdet for højt og du bør heller ikke give ham de meget fedtfattige produkter som skummetmælk, minimælk og kærnemælk - her er fedtindholdet for lavt.
Han må heller ikke få rå fisk - sushi og lignende. Små børns immunsystemet er umodent og derfor er de generelt mere modtagelige for en række infektioner. Især i forhold til rå fisk skal man derfor være særlig opmærksom. Dette gælder også f.eks. østers. Derudover anbefales det at børn under 3 år højst spiser 25 gram rovfisk om ugen. Rovfisk er tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart. Fisk er dog meget sundt og som sagt vigtigt for ham, det anbefales derfor at I stadig spiser fisk et par gange om ugen.
Nødder må han gerne få, hvis de er knust og indgår i madlavning, bagværk osv. Grunden til at man skal være opmærksom i forhold til nødder er, at børn ikke er i stand til at tygge dem og derfor kan komme til at sluge dem, hvilket kan få katastrofale følger. Nødder især peanuts kan være livsfarlige for børn - helt op i 3-4 års ...
... alderen.
Honning må han ikke få, da honning kan give botulisme, en meget alvorlig madforgiftning, som skyldes et giftstof afgivet af bakterien Clostridium botulinum. Dette er kun et problem for børn under 12 måneder, større børn og voksne kan sagtens selv slå disse bakterier ihjel ved hjælp af de normale tarmbakterier, vi har i vores fordøjelsessystemet.
Det anbefales også at begrænse børns indtag af rosiner. Børn under 3 år bør ikke få mere end højst 50g rosiner ugentligt. Det skyldes svampegiften ochratoksin A. Små børn bør derfor kun spise rosiner i mindre portioner og ikke hver dag. Da der er tale om langtidseffekter betyder det ikke noget, hvis børnene spiser mange rosiner én dag og ingen de næste. Det er det totale indtag over en længere periode, som skal begrænses. Der er ingen forskel på om det er økologiske rosiner eller konventionelt dyrkede rosiner.
Men borset fra ovenstående så er det helt fint at lade ham smage og spise stort set det samme som I andre. Han skal naturligvis have maden serveret i stykker og på en måde, som han kan kapere, men han vil elske at få det I andre får.
Det lyder dejligt med en tur til Mallorca. I skal naturligvis være opmærksomme på især landinger og Lucas manglende evne til at trykudligne. Derfor vil det være rigtig godt, hvis han kan få en flaske at drikke når I skal til at lande - med mindre han sover og derfor ikke mærker til det.
Derudover skal I medtænke security og at der kan være problemer med at medbringe større mængder mælk og babymad. Der kan være specielle regler alt efter hvilket flyselskab man rejser med og hvilket land man skal til.
På feriestedet skal I naturligvis tage jeres forholdsregler vedr. sol, solcreme, soltøj, skygge osv. I skal også købe vand på flaske og når I køber frugt, så vælg frugt der skal skrælles, så I er sikre på at det ikke er skyllet i urent vand.
Læs i øvrigt flere spørgsmål og svar om valg af solcreme osv. I finder dem under kategorien 'Transport og Ferie'.
Rigtig god rejse, det bliver som du skriver en ny måde at holde ferie på, men det er dejligt at rejse med børn! Fortsat held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.