Annonce

Annonce

Svar: Mad og ferie


12. juni 2008

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Pernille

Det er rigtig fint at I nu tilbyder Lucas lidt flere små måltider, det betyder ikke så meget at der kun glider lidt indenbords - det er vigtigt med lidt og tit for at holde hans blodsukker stabilt og sikre det energibehov han har - der sker jo rigtig meget, han er meget aktiv i denne alder og derfor skal der fyldes lidt ekstra på:o)

Det vil være rigtig fint med forskelligt smørbart pålæg på rugbrødshapserne, du kan bruge fiskepålæg af forskellig slags: makrel, tun fra dåse, rognguf, sildepostej osv. men du må naturligvis også gerne forsøge med lidt almindelig pålæg, - hvad I andre nu spiser. Fordelen ved det smørbare er at det er lidt lettere for ham at tygge samt at han så spiser både brød og pålæg - ellers kan man risikere at han piller pålægget af og kun spiser den ene del:o)

Det er fint at du giver ham små stykker som han selv kan spise og supplerer med lidt grød, mos eller yoghurt. Du kan sagtens bruge græsk yoghurt, eller lignende. Fedtprocenten skal bare være i orden, der bør være 3.5% fedtindhold. Du bør ikke give ymer, ylette og kvark - her er proteinindholdet for højt og du bør heller ikke give ham de meget fedtfattige produkter som skummetmælk, minimælk og kærnemælk - her er fedtindholdet for lavt.

Han må heller ikke få rå fisk - sushi og lignende. Små børns immunsystemet er umodent og derfor er de generelt mere modtagelige for en række infektioner. Især i forhold til rå fisk skal man derfor være særlig opmærksom. Dette gælder også f.eks. østers. Derudover anbefales det at børn under 3 år højst spiser 25 gram rovfisk om ugen. Rovfisk er tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart. Fisk er dog meget sundt og som sagt vigtigt for ham, det anbefales derfor at I stadig spiser fisk et par gange om ugen.

Nødder må han gerne få, hvis de er knust og indgår i madlavning, bagværk osv. Grunden til at man skal være opmærksom i forhold til nødder er, at børn ikke er i stand til at tygge dem og derfor kan komme til at sluge dem, hvilket kan få katastrofale følger. Nødder især peanuts kan være livsfarlige for børn - helt op i 3-4 års ...


Annonce

... alderen.

Honning må han ikke få, da honning kan give botulisme, en meget alvorlig madforgiftning, som skyldes et giftstof afgivet af bakterien Clostridium botulinum. Dette er kun et problem for børn under 12 måneder, større børn og voksne kan sagtens selv slå disse bakterier ihjel ved hjælp af de normale tarmbakterier, vi har i vores fordøjelsessystemet.

Det anbefales også at begrænse børns indtag af rosiner. Børn under 3 år bør ikke få mere end højst 50g rosiner ugentligt. Det skyldes svampegiften ochratoksin A. Små børn bør derfor kun spise rosiner i mindre portioner og ikke hver dag. Da der er tale om langtidseffekter betyder det ikke noget, hvis børnene spiser mange rosiner én dag og ingen de næste. Det er det totale indtag over en længere periode, som skal begrænses. Der er ingen forskel på om det er økologiske rosiner eller konventionelt dyrkede rosiner.

Men borset fra ovenstående så er det helt fint at lade ham smage og spise stort set det samme som I andre. Han skal naturligvis have maden serveret i stykker og på en måde, som han kan kapere, men han vil elske at få det I andre får.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det lyder dejligt med en tur til Mallorca. I skal naturligvis være opmærksomme på især landinger og Lucas manglende evne til at trykudligne. Derfor vil det være rigtig godt, hvis han kan få en flaske at drikke når I skal til at lande - med mindre han sover og derfor ikke mærker til det.

Derudover skal I medtænke security og at der kan være problemer med at medbringe større mængder mælk og babymad. Der kan være specielle regler alt efter hvilket flyselskab man rejser med og hvilket land man skal til.

På feriestedet skal I naturligvis tage jeres forholdsregler vedr. sol, solcreme, soltøj, skygge osv. I skal også købe vand på flaske og når I køber frugt, så vælg frugt der skal skrælles, så I er sikre på at det ikke er skyllet i urent vand.

Læs i øvrigt flere spørgsmål og svar om valg af solcreme osv. I finder dem under kategorien 'Transport og Ferie'.

Rigtig god rejse, det bliver som du skriver en ny måde at holde ferie på, men det er dejligt at rejse med børn! Fortsat held og lykke med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce