Annonce

Annonce

Svar: Mad og spisetider - 9 mdr.


9. juni 2008

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Josefines mor

Når du skal beregne Josefines madindtag og hvad hun skal have af forskelligt, så er det en god idé at gå ud fra en alder, som ligger mellem de to aldre hun har - altså det tidspunkt der lige nu ligger mellem 9 måneder og 6 måneder. Det vil sige at du skal gå ud fra at Josefine skal spise og tilbydes mad som et barn på ca 7½ måned.

Derfor vil det være rigtig godt, hvis du nu begyndt med mere familiemad, altså mad som tager udgangspunkt i den mad I andre spiser. Hun vil fortsat have behov for grød og mos, men ved siden af skal hun også have mad i stykker, mad at sidde med i hånden og stille og roligt skal hun til at øve sig i at tygge. De fleste børn vil omkring 8 måneders alderen kunne begynde med lidt brødhapsere, godt kogte pastaskruer, indmaden af en frikadelle og lignende.

Jeg ved ikke hvor god Josefine er til at tygge og om du har noget indtryk af det. Hvis du har indtryk af at det kunne gå fint så må du gerne forsøge med lidt brødhapsere nu, hvis du skønner at det er for tidligt, så må du vente lidt.

Planen for dagen ser umiddelbart fin ud, du skal bare begynde at udskifte lidt af maden med den mad I får. Du kan lave mos af alle slags grøntsager, du kan bruge det kød og fisk I selv spiser og blande det i mosen, du kan lave sovs med sødmælk og give hende lidt af det. Hvis du f.eks. laver kartoffelmos og millionbøf, laver pasta med kødsovs eller laver boller i karry, så kan I sagtens spise det samme. Du skal bare sikre dig at konsistensen er så hun kan kapere det.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske med mme

Morgen 7.30-8: Havregrød evt med frugtmos, vand af kop

Formiddag 9.30: ...


Annonce

... Frisk frugt i hånden at sidde med selv og tilbydes også små bidder af en bolle med smør, ost i stænger, vand af kop

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, agurkestænger eller ristede rugbrødsbjælker i hånden, begynde med små rugbrødshapsere med smørbart pålæg. Vand af kop.

Puttes til middagslur med en flaske mellem 13-14

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop. Hvis grød på dette tidspunkt tager pladsen væk fra en flaske, kan det være en fordel at bibeholde flaske om eftermiddagen i stedet for grød og så bare give lidt frugt, frugtmos eller frisk frugt, som ikke ligger så tungt i maven.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Mere og mere familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager og sovs af forskellig slags. Giv hende kogte blomkål og broccolibuketter i hånden, kartoffelbåde og lignende at sidde med og gnaske i og giv hende så grøntsager moset med lidt sovs, ris med lidt sovs og lignende ved siden af, - der skal altså både være mad i stykker og mos. Vand af kop.

Puttes til natten med en flaske mme mellem 19-20

Sen aften 23-24: Flaske med mme - kan evt. spise denne i søvne.

Med hensyn til flaske og indtag af mme, så kan du se at jeg i min plan foreslår 4-5 flasker - dette fordi du fortæller at hendes indtag er minimalt. Det vil være rigtig godt, hvis du kan få hende til at indtage 400-500ml dagligt. Hvis hun ikke kan det, så må du lade hende drikke det hun gør og så kan du evt. bruge mme i havregrøden om morgenen, så hun der får lidt ekstra.

Jeg håber at ovenstående plan giver dig en idé om hvordan du kommer lidt videre og igang med mere familiemad, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce