Svar: Hård afføring og skemad
Kære Annette
Det er dejligt at din dreng er så aktiv motorisk, det må alt andet lige have en positiv effekt på hans lille mave:o)
Derudover tænker jeg at det er rigtig godt, at han nu er blevet 6 måneder gammel, fordi det giver helt nye muligheder for at forsøge at regulere hans mave lidt mere via kosten. Det er rigtig fint at bibeholde Medilax (laktulose) dagligt, så maven fortsat bliver holdt godt igang og det er helt okay at I har øget ham i mængde.
Derudover tænker jeg at havregrød, øllebrød og flerkornsgrød er rigtig godt og I skal forsøge kun at give grød 1 til max 2 gange dagligt - derudover skal han have grøntsagsmos.
I må meget gerne lave mos uden kartoffel, hvis I har på fornemmelsen at han ikke bryder sig om dette og hvis han er til det lidt søde, så prøv med en mos af gulerod, ærter, majs og lignende søde grøntsager. Rodfrugtsmos er ofte også et hit - det kan I også lave selv, eller I må meget gerne købe grøntsagsmos på glas og give ham det.
Derudover skal I igang med lidt kogt kød og fisk og han må nu også gerne få lidt mad i hånden, som han kan sidde med selv. Hans opkastninger og gylp kan godt tillægges at han har forstoppelse og netop derfor er det rigtig vigtigt at holde gang i den mave.
Væske har også stor betydning og da han indtager ca 1000ml mme dagligt ved siden af sin skemad, så tænker jeg at I måske skulle prøve med en flaske vand - altså simpelthen forsøge at udskifte den ene flaske mme med en flaske vand, for at se om det kan hjælpe på hans mave. Jeg synes ikke I skal give ham fennikelte - men kamillete vil være okay, eller også bare en flaske med kogt vand evt. med lidt sukker. Jeg ved af erfaring at børn med et stort mælkeindtag og problemer med hård mave nogle gange kan have glæde af at en enkelt flaske udskiftes med vand ... Det er et forsøg værd. At udskifte en flaske mælk med vand må man naturligvis kun gøre, når man er sikker på at barnets behov i øvrigt bliver dækket ind :o)
Hvis han ...
... ikke vil tage sit vand, er der naturligvis ikke noget at gøre ved det ...
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen: Flaske
Morgen: Havregrød, vand af kop
Formiddag: Frugtmos og frisk frugt i hånden, det kan være appelsinbåde, melon, ferskner eller lignende blød frugt. Hold igen med banan som kan virke lidt forstoppende og varier tilbuddet af frugtmos så han får sveskemos, abrikosmos, jordbærmos osv. Vand af kop
Puttes til formiddagslur evt. med en flaske mme
Frokost: Grøntsagsmos med kød eller fisk, - det kan være hjemmelavet mos eller mos fra glas, tilbydes lidt brødskorper, agurkestænger eller lignende i hånden. Vand af kop.
Puttes til middagslur med en flaske
Eftermiddag: Frugtmos og frisk frugt i hånden, samme princip som om formiddagen. Den ekstra frugt gives for at holde gang i maven, vand af kop og evt. flaske
Powernap sen eftermiddag springes over
Aften: Øllebrød eller grøntsagsmos med kød eller fisk. Varier mellem dette hver anden dag og udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad, det kan være lidt sovs på mosen eller indmaden af en frikadelle som moses ned i grøntsagerne. Tilbydes igen lidt brødskorper, agurkestænger eller lignende i hånden. Vand af kop
Puttes til natten med en flaske
Sen aften evt. flaske - se på det samlede mælkeindtag, vurder om det evt. kunne være nok med en flaske kogt vand her - I kan også bibeholde mælken her inden natten og så evt. tilbyde ekstra vand i løbet af eftermiddagen ...
Nat behøver han ikke længere mælk
Det gør ikke noget at han til måltiderne kun spiser 1/2 til 1 dl. grød eller mos - det vigtigste er at han spiser lidt og at I nu begynder at tilbyde lidt skemad fast 3 gange dagligt samt frugt som mellemmåltider - ligesom jeg kan forstå at I også allerede forsøger. Men den større variation skulle gerne kunne give en ændring.
Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre og at der snart kommer godt gang i jeres drengs mave:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.