Annonce

Annonce

Svar: Kost og døgnrytme


4. juni 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kirstina

Tak for dit brev:o) Det lyder som om at du har haft rigtig meget og god mælk til Julia - hun lyder som en pige der stortrives og udvikler sig i god og sund retning:o)

Hun er som du skriver en stor pige og jeg kan godt forstå at du er ved at trænge til lidt pauser hvad angår amning og ønsker at sove mere sammenhængende om natten. For at imødekomme både dit behov og Julia behov, så har jeg forslag til et par ændringer.

For det første synes jeg at du skal begynde at tilbyde hende skemad 4 gange dagligt. Derudover skal du amme hende, som du gør i løbet af dagen, amme hende inden hun skal sove om aftenen eller evt. suppl med en flaske her - og så skal far give hende flaske sen aften inden natten. Det vil i forhold til hendes alder være helt relevant at få mælk kl. 19-20 inden putning, igen sen aften kl. 23-24, hvorefter hun så kan sove til næste morgen tidlig kl. 05/06, hvor du så kan amme hende igen.

Midt nat skal hun således ikke have mælk og ved at far tilbyder flaske sen aften, så har du mulighed for at gå tidligt i seng og få noget sammenhængende søvn - det trænger du til og det er helt okay!

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05-06: Ammes i mors seng og I to får lige sovet lidt mere inden I står op. Det er vigtigt i forhold til at få ændret lidt på rytmen og få plads til lidt mere mad i løbet af dagen.

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9: Frugtmos, ...


Annonce

... frisk frugt i hånden, vand af kop

Ammes og puttes til formiddagslur kl. 9.30-10

Det vil være rigtig godt, hvis du kan strække tiden stille og roligt, så hun puttes senere til formiddagslur end nu. Derudover er det vigtigt at du tilbyder skemad først og amning bagefter.

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Tilbydes lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30

Eftermiddag 15: En lille smule flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Sen eftermiddag evt. ammes (kun for at være sikker på at hun så ikke behøver om natten)

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Tilbydes lidt brødskorper eller lignende i hånden, evt. lidt frugtmos til dessert, vand af kop

Puttes til natten med amning eller suppl. med flaske kl 19.30-20

Sen aften 23.30-24: Flaske med mme eller vælling, gives af far og gives imens Julia mere eller mindre sover.

Nat 24.30-05/06: Så vidt muligt ikke mælk.

Hvis det viser sig at dette heller ikke lykkes og det eneste Julia vil er at blive ammet hele natten, så må du tilbyde hende brystet men så forsøge at gøre det kortvarigt, så hun ikke får lov til at fylde sig med mælk. Hun skal beroliges og noget andet skal så sættes i stedet for brystet. Men prøv ovenstående plan og se om ikke det vil kunne gøre en ændring for jer.

Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce