Svar: Sover fint ved dagplejemor men ikke hjemme
Kære Thea mor
Det sker meget ofte at dagplejer eller vuggestuepersonale fortæller hvor fint barnet lægger sig til at sove. De putter, barnet ligger og kigger og falder i søvn i løbet af få minutter - Men hjemme ..... det er slet ikke sådan. Og hvad er det så der gør forskellen? Jeg tror der er mange ting der spiller ind.
I forhold til jeres situation, så tænker jeg at Thea lige nu har det rigtig svært med at være adskilt fra mor. Hun accepterer det, når en anden tager over (dagplejer eller far), men når du er der, så kommer det frem, hvor meget hun egentlig savner dig og har behov for dig i øjeblikket. Især når hun skal sove og give slip.
Hun er begyndt at gå, verden åbner sig for hende, rent fysisk bevæger hun sig væk fra dig. Samtidig er hun begyndt i dagpleje og skal forholde sig til at være væk fra dig i løbet af dagen. Hun skal rent mentalt forholde sig til at I er adskilt. Der er altså både en fysisk og en mental forholden sig til at være væk fra mor.
For at kunne adskille sig skal man også være tæt knyttet og derfor vil børn i disse perioder være meget tryghedssøgende og kræve rigtig meget fysisk kontakt. Jeg plejer at sige at du skal se det som et udtryk for at hendes tryghedsdepot skal fyldes op. Hun skal tankes op med mor-kontakt i så stor en mængde at hun, når I ikke er sammen kan tære på dette depot. Derfor har hun brug ...
... for at du lige nu giver hende så meget nærhed som muligt og derfor protesterer hun så voldsomt, når du forsøger at putte hende - både om dagen og om aftenen.
Hun er stadig så lille at hun ikke forstår at du er der, når hun ikke kan se sig. Hun forstår stadig ikke at du er i rummet ved siden af, eller om du er på arbejde eller hvad du er - for hende er du bare væk og hun føler sig forladt. Det kan være en rigtig god idé at lege gemmeleg med hende om dagen, så hun lærer at man godt kan være der, selvom man ikke kan ses.
Jeg kan godt ud af dit brev se at du selv fornemmer, at din datter har brug for din nærhed og kontakt og at du forsøger at give hende det alt hvad du har lært. Min tanke er dog at du skal forsøge allerede inden du putter hende i seng, måske skal du starte med at lægge dig med hende, på jeres seng eller hvis hun protesterer mod at blive puttet, så tage hende helt ud af situationen - tag hende helt væk, gå ned i køkkenet eller tilbage i stuen. Vente på at hun atter viser træthedstegn og så forsøge igen. Massere hende lidt, kærtegne hende, sidde med hende på skødet, vugge hende, synge lidt for hende - ae, ae, nusse, nusse - selvom hun nu er en stor pige på et år, så er hun jo stadig en lille pige, der skal holdes om og vugges - i hvert fald lige nu:o)
Rigtig meget held og lykke, håber mine tanker hjælper dig videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.