Annonce

Annonce

Svar: Gider ikke mælk længere


1. juni 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stine

Det er uhyre vigtigt at din datter tilbydes mme og det lyder som om at hun er lagt under sigt behov ... Du er derfor nødt til at tale med lægen om hvad der er acceptabelt indtag i jeres situation.

De fleste børn vil i din datters alder drikke mellem 800-1000ml mme dagligt ved siden af 3-4 måltider skemad. En mængde som det er tydeligt at din datter ikke kan nå op på og derfor er det vigtigt at finde ud af, hvad der så kan accepteres. Et minimumskrav må være 400ml dagligt tænker jeg og det vil naturligvis være bedst, hvis du kan få dette i hende via flaske. For at hun ikke skal blive yderligere træt af flasken, så tænker jeg at du skal tilbyde hende flaske 4 gange dagligt og således forsøge at få 100ml i hende hver gang. Du skal udnytte at hun evt. gerne vil drikke aften, nat, tidlig morgen - her er hun måske for træt til at protestere.

Derudover fortæller du at hun er glad for at tygge og i hvert fald i forhold til grød virker træt af at få noget med ske. Det går bedre med grøntsagsmosen. Jeg vil derfor foreslå dig at du forsøger at holde lidt pause med grød og i stedet forsøger med lidt hjemmebagte boller med lidt smør eller frugtmos på. Selvom hun heller ikke er glad for frugtmos, så kan det jo godt være at det glider ned på lidt brødhapsere.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske mere eller mindre i søvne, meget gerne forsøge at få 100ml i hende. Skift evt. mærke, hvis hun er lidt træt af smagen.

Morgen 7.30-8: ½ havregryns bolle med smør, vand af kop

Formiddag 9-9.30: ½ banan, appelsinbåde, kiwi, ferskner, melon eller lignende, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og vand i kop. Giv også gerne lidt ristede ...


Annonce

... rugbrødsbjælker i hånden at gnaske i.

Puttes til middagslur med en flaske mme og skulle her igen meget gerne drikke 100ml

Eftermiddag 16: Tilbydes igen frisk frugt i hånden og meget gerne lidt frugtmos eller lidt grød, hvis du kan få det i hende. ½ bolle med smør, hvad du nu kan få hende til at spise. Vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og vand i kop. Tilbydes lidt i hånden - det kan være kogte blomkål og broccolihoveder, kartoffelbåde eller lignende at sidde med selv.

Puttes til natten mellem 19-20 med en flaske mme, igen gerne 100ml

Sen aften 23: Tilbydes flaske mere eller mindre sovende inden du selv går i seng, må her drikke 100ml eller mere, hvis hun kan og vil acceptere det. Husk igen at forsøge med en anden slags erstatning - vælling er også et forsøg værd, hvis hun bedre kan lide smagen af dette.

Nat 23-24 til 05/06: Sover uden mælk ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Planen er er ikke normalt hvad et barn på 6-7 måneder har behov for, så jeg har prøvet at lave en plan som jeg tænker er mulig for jer at gennemføre og jeg håber det vil hjælpe jer lidt videre.

Husk at din datter kan have brug for jerntilskud hvis hun ikke får mindst 400ml mme dagligt. Gør også det at du tilsætter mme i grøntsagsmosen så hun af den vej bliver lidt ekstra energiberiget.

Opskrift på havregrynsboller får du her:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce