Annonce

Annonce

Svar: Grød og mos - 6 mdr.


29. maj 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Karina

Nu hvor din dreng er 6 måneder gammel, så er det vigtigt at du begynder at tilbyde meget mere variation. Det vil sige forskellige typer af grød, - risgrød, majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød, havregrød, øllebrød og flerkornsgrød.

Du må meget gerne variere så han får to forskellige grødtyper i løbet af dagen, men som udgangspunkt skal han så ikke have grød mere end 2 gange dagligt, resten af dagens måltider bør være grøntsagsmos.

Du kan variere smagen af grød ved at bruge forskellig slags frugtmos som topping og det kan være hjemmelavet mos eller købt mos på glas - du kan lave mos af alle slags frugter, koge det eller evt. rive det frisk ned i grøden. Du kan også lave mos af alle mulige forskellige slags bær.

Du kan lave mos af stort set alle grøntsager og da det lyder som om din dreng ikke er så meget til kartoffel, så prøv at lave grøntsagsmos uden kartoffel. På nogle børn virker kartoffel kvalmende:o) Du kan lave mos af pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Det er godt at ham forskellige grøntsager netop også for at holde maven igang. De 4 sidste nitratholdige grøntsager må han meget gerne få - børn kan tit rigtig godt lide smagen af disse, men det skal være i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Kogt kød og fisk er en rigtig god idé at starte lidt op med nu, hvor han er 6 måneder gammel. Især hakket kød er godt at starte med: Kylling, kalkun, gris, kalv, lam, okse, and osv. og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan også give ham indmaden ...


Annonce

... af en frikadelle (kød eller fiskedelle) og generelt er det en god idé at lade ham få mad, som tager udgangspunkt i den mad I voksne spiser. Det betyder faktisk at hvis I en dag får millionbøf eller bolognese, hvor kødet har stået og småsimret i sovs, så må han gerne få lidt af dette på sin grøntsagsmos.

Fisk er især laks, sild, makrel, rødspætte, torsk. Det kan på samme måde laves i ovn eller koges - du kan også bruge tun fra dåse eller iblande lidt sildepostej i grøntsagsmosen, hvis det en dag skal være lidt lettere og mere praktisk.

Det er en god idé at holde portions størrelserne så små at der fortsat er plads til mælk i maven. Du skriver at du ammer og jeg ved også at du giver lidt mme. Ved siden af skemaden er det dog en god idé at tilbyde vand af kop, så han lærer at drikke dette og ikke altid kun drikker mælk.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen: Amning

Morgen: Grød med frugtmos, vand af kop

Formiddag: Lidt frisk frugt i hånden at sidde med, vand af kop

MME eller amning og puttes til formiddagslur

Frokost: Grød eller grøntsagsmos, begynde med lidt kogt kød eller fisk, vand af kop. Tilbydes lidt agurkestænger, brødskorper eller lignende i hånden.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

MME eller amning og puttes til middagslur

Eftermiddag: MME eller amning, lidt frugtmos eller frisk frugt i hånden.

Powernap springes evt. over

Aften: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, brødskorper, agurkestænger eller lignende at sidde med. Vand af kop

Ammes og puttes til natten

Sen aften: Ammes eller MME

Nat: Så vidt muligt ikke længere behov for mælk.

Husk at hvis din dreng ikke får mindst 400ml mme dagligt, så skal du give ham jerntilskud.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce