Annonce

Annonce

Svar: Tager ikke på


26. maj 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maiken

Jeg ved ikke hvad du tog på under graviditeten men et vægttab på 17 kg lyder umiddelbart af meget og det er faktisk sådan nogle gange, at man må fraråde kvinder at amme, simpelthen fordi man taber sig for meget. Hvorvidt det er tilfældet hos dig kan jeg ikke vide, da jeg ikke kan se dig ... hvordan har du det, føler du dig meget træt, kan du mærke at det tærer på dig fysisk at amme eller?

Sammenholdt med at din dreng ikke har taget noget på de sidste fire uger, så lyder det for mig som om at du skal stoppe amning. Din dreng er så gammel nu at den modermælk han har fået har været god og vigtig for ham, men der sker ikke noget ved at du nu går over til fuld flaske og derudover synes jeg også at du skal begynde med lidt skemad. Det er meget vigtigt at han får noget andet mad, så han begynder at tage på.

Du skal regne med at han skal have ca 1000 ml mme i døgnet. Nogle spiser lidt mere og andre lidt mindre, men ca. deromkring. Fordelt på 6 måltider betyder det at han skal have ca 170ml hver gang. Nogle gange vil han måske kun drikke 150 og andre gange så 200 og det er helt fint. Han skal have lov til at flexe.

Jeg vil anbefale dig at du stille og roligt trapper amningen ned så du udskifter en amning af gangen med flaske og på den måde overgår fuldt til flaske. Det vil altså sige at hvis du ammer 4 gange dagligt i dag og giver to flasker, så ammer du 3 gange i morgen og giver 3 flasker, 2 amninger i overmorgen og 4 flasker.

Hvis du ammer om natten fordi det er praktisk og let, så må du gerne bibeholde ...


Annonce

... dette, hvis det er rart for jer, men betragt det lidt som hygge for jer begge og gå ud fra at mælkeindtaget skal sikres via mme og skemad.

Start med grød til frokost - giv 1/2 til 3/4 dl. grød evt. med frugtmos og vand af kop og giv så flaske inden du putter til middagslur. Når han har fået grød en gang dagligt i en lille uges tid, så øger du ham til 2 gange dagligt, så han får grød eller grøntsagsmos om aftenen også ... der skal noget mad i drengen nu:o)

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske med mme

Formiddag 9-10: Flaske med mme og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød med frugtmos, vand af kop

Puttes til formiddagslur ca 13.30 med en flaske mme


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 16-17: Flaske med mme

Powernapper evt.

Aften 18-18.30: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop

Puttes til natten med en flaske mme mellem 19-20 afhænger af tidspunktet for powernap. Springer han powernappen over går han tidligere i seng, sover han en længere lur sidst på dagen, går han sent i seng.

Sen aften 23-24: Flaske med mme, kan sandsynligvis spise den i søvne

Nat 24-05/06: Så vidt muligt ikke mælk i dette tidsrum.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig videre, jeg er ked af at jeg må anbefale dig at stoppe amning, men jeg skønner ud fra det jeg ved om dig og din dreng, både fra dine tidligere brev og fra idag, at det vil være bedst for både dig og ham at du stopper nu:o)

Jeg synes også det vil være en god idé at tilbyde ham laktulose, så I sikrer jer at hans mave fungerer. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce