Annonce

Annonce

Svar: Sove igennem og sove uden bryst i munden


24. maj 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maria

Tak for dit brev og velkommen til:o) Da det er første gang du skriver til mig, så har jeg kun dit brev at gå ud fra og der er især en ting, der slår mig og det er forventningerne til Andreas´ søvn. Jeg tror nemlig at I forventer alt for meget...

Du fortæller at din mand har stress og han ved derfor rigtig godt, hvad det vil sige at gå i seng og ikke kunne sove. Hvor frustrerende det er at ligge og vende og dreje sig, for tilsidst at stå op og lave noget andet indtil trætheden mælder sig igen. Og det er sådan I skal tænke at Andreas har det.

Andres har i forhold til den alder han har, behov for at sove 2 lure dagligt, og du skal her arbejde på en kort formiddagslur, som varer måske en time, måske kun 45 minutter og over middag skal han så have en middagslur og den varer måske 1½-2 timer. Så længe han sover så meget om dagen som han gør og puttes til sen powernap, så vil denne lur æde af hans nattesøvn og det er I nødt til at ændre på.

Derudover tænker jeg at det er vigtigt at I har en helt fast struktur på dagen, faste tidspunkter for mad, søvn, leg osv. Vi har et indre ur som vi følger og påvirkningen af dette indre ur er hele dagens forløb. Den rytme som vores krop følger kaldes for den cirkadiske rytme og påvirkningen af den sker gennem blandt andet rutinerne for dagen, tidspunkterne vil spiser på, den mad vi spiser, lys, mørke, og så de rutiner og ritualer vi har når vi skal have kroppen til at slappe af og finde roen. Nogle mennesker skal helst se fjernsyn, andre hører musik, atter andre skal læse i en bog for at få kroppen til at slappe af og koble fra.

Man taler om "zeitgebers" - tidsmarkører. Det er f.eks. at man sover når det er mørkt og er vågen når det er lyst. Men det er også ting som morgenmad (rundstykker, juice og havregryn) det er ting vi associerer med morgen, hvor flæskesteg, brun sovs osv. er ting vi associerer med aften. Byttes der rundt på disse ting, så bliver vi forvirrede.

Du skal skabe en fast rutine for dagen hvor der indgår forskellige tidsmarkører og du skal sikre dig at din dreng spiser nok om dagen. Der skal skrues ned for amningen, så du nu ammer ham 3 gange dagligt (max 4) og amning om natten er slut. Han skal have rigtig mad og han skal spise godt hele dagen igennem.

Din "køreplan" er en fast dagsplan, hvor I står op til samme tid hver dag, hvor du putter ham og tager ham op fra lure til samme tid hver dag, hvor du giver ham masser af mad ind imellem, så han spiser sufficient og hvor der indgår putning i barnevogn, sutteklud osv. når han skal sove - fast ritual og genkendelighed.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: ½ banan eller anden frugt, det kan ...


Annonce

... være frugtmos eller frisk frugt i hånden. ½ bolle med smør, lidt ost i stænger, vand af kop

Puttes til formiddagslur i barnevogn kl. ca 10, sover en times tid

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ved siden af rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg: smøreost, leverpostej, sildepostej, makrel, rognguf, tun osv. Rester fra aftensmaden: Ris med sovs, godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle mv. Vand af kop

Ammes og puttes til middagslur i barnevogn mellem kl. 13-14, sover her et par timer.

Eftermiddag 16-16.30: Frugtmos og/eller frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør, evt lidt A38 eller tykmælk med lidt frugtmos eller rugbrødsdrys, vand af kop

Aften 18: Familiemad, - grøntsagsmos med kød eller fisk og mad i stykker, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags osv. Vand af kop

Evt. lidt frugtmos til dessert, nogle familier vælger også at introducere en godnatgrød, så man er sikker på at barnet ikke behøver mælk om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Puttes til natten kl. 19-20 med en amning

Sen aften 23-24: Evt. amning, det afhænger af dagens samlede indtag.

Som du kan se af denne plan så skal du regne med en 2½-3 timers dagslur og en nattesøvn på ca 11-12 timer.

Når du putter ham til lur i barnevognen og han protesterer mod at have myggenet på så vent med myggenettet til han sover. Forsøg også at lade ham sidde op oglad være at putte ham, før han viser træthedstegn og behov. Start med at sætte ham i vognen og tril ham en tur og læg ham så ned, når han er parat og ikke før.

Når han skal puttes om aftenen, så skal I finde det rigtige tidspunkt. Ingen kan sove, hvis ikke tidspunktet passer. Det handler om at springe på søvntoget, når det kører forbi og misser I det første tog, så må I vente på at det næste kommer. Der er ingen idé i at putte ham i seng og han så ligger og græder i ½ til hele timer, så tag ham op, tag ham med ind i stuen og når han så måske virker træt og parat mellem 20-40 minutter efter, så forsøger I igen.

Når han vågner om natten, så er det slut med bryst. Han skal spise nok i løbet af dagen og amningen må nedtrappes. Lige nu lyder det som om at han bruger dig som sut og der er kun en til at stoppe dette og det er dig. Du skal sove med en stram t-shirt på, så han ikke kan få fat i brystet og så skal du vurdere, hvorvidt du er nødt til at tage ham over til dig, eller om han ikke kan hjælpes videre i sin egen seng. Ellers må du flytte ham tilbage i sin egen seng igen, når han i din favn har fundet roen. Simpelthen fordi det er der, du vil have han sover.

Jeg håber at ovenstående er køreplan nok og giver dig et skub i den rigtige retning. Det er ikke kun jer forældre der har behov for en sammenhængende nattesøvn, - det har Andreas bestemt også:o) Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce