Annonce

Annonce

Svar: Slår mig


21. maj 2008

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære frustrerede mor

Jeg kan godt forstå du synes det er frustrerende at din dreng slår dig og at det virker ekstra hårdt, fordi du oplever at det går mere eller kun ud over dig og at han ikke reagerer på den måde, når der er tale om far eller andre.

Det er et udtryk for at han mangler ord og det er således normalt at han reagerer fysisk. Nogle børn slår, andre sparker og så er der også børn som bider. Det kan både ske når der er tale om kærtegn der kammer over, hvor han kommer til at slå i stedet for at ae, men det kan også ske, fordi han bliver vred go frustreret og det lyder som om at det er det, der sker hos jer. Det er simpelthen, når han mangler ord til at sige "det er bare så uretfærdigt" eller "sæt mig ned, jeg vil have lov til at ..." eller hvad det nu kan være.

Det bedste du kan gøre er at sætte en handling sammen med dit nej og det bedste du kan gøre er at sætte ham fra dig - naturligvis med mindre at du er nødt til at holde ham, fordi han ellers løber ud på vejen og risikerer at blive kørt ned.

Det er sådan at små børn husker bedst, hvis der følger en handling med og det kan være godt at huske på uanset, hvad det handler om. Hvis han sidder på skødet eller er på arm og så slår ud efter dig, så sig nej og sæt ham fra dig. Man skal ikke slå, hvis man skal være på skødet. Hvis han smider med maden ved bordet, vælter sit glas med vilje eller lignende, så fjern tallerkenen eller fjern ham fra bordet. Så er han færdig med at spise. Hvis han hopper i sofaen og det er forbudt hos jer, så tag ham ned imens du siger "nej, du må ikke hoppe i sofaen, den går i stykker".

Det forhindrer ikke at han gør det igen, for det vil han gøre, men stille og roligt vil han begynde at huske at her var noget du ikke ville have og således begynde at huske det og stoppe i tide.

Du skal være meget opmærksom på hvordan du selv virker ...


Annonce

... i situationen. Det er klart at du bliver ked af det, og du bliver naturligvis frustreret, føler afmagt, føler dig måske som en dårlig mor osv. og måske er du også på vagt, hvis han nu skulle finde på det igen. Det er helt naturlige følelser der kan komme og det er okay. Husk dog altid at man ikke må bære nag, således at han 'straffes' og ikke får lov til at komme op på skødet igen. Det kan han ikke forholde sig til, med den alder han har.

Det er meget vigtigt at du er opmærksom på hvilken reaktion du udsender og om der er sammehæng imellem det du siger og gør og det du rent faktisk udstråler. Herunder er det også en god idé at du medtænker at give ham masser at positiv kontakt og opmærksomhed, når I har det godt sammen, så han ønsker dette mere end det andet.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Netop alderen 1-3 år er jo en alder hvor der sker rigtig rigtig meget med din dreng og det er jo det man før i tiden kaldte 'trodsalder' som mere betegnes som selvstændighedsgørelsesalder idag. Det er en tid som ofte kræver stor tålmodighed og en stor evne til at kunne rumme barnets følelser. Det at kunne rumme din drengs følelser handler om at det er okay at han bliver vred, og du kan sætte ord på "jeg kan godt forstå at du bliver vred nu", samtidig med at man holder fast i den beslutning man nu har taget. Det er en balance imellem at lytte til sit barn, sætte sig ind i barnets situation og kunne tackle barnets frustration.

Det er som sagt et udtryk for at han mangler ord og det hører med til udviklingen, men dermed ikke sagt at han skal have lov til det. Måske vil det hjælpe dig at tænke på at han gør det overfor lige præcis dig, fordi han er helt sikker på dig. Han ved at du vil være der uanset, hvordan han teer sig - du elsker ham betingelsesløst og derfor tør han gøre det mod dig...

Jeg håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej:o) Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. juli 2025 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.

Forberede barn på flytning

Kære Helen Jeg har brug for et godt råd til, hvordan vi forbereder vores...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje del 2

Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...

Læs hele brevet og Helens svar


8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce