Svar: Vil hellere lege end sove
Kære Theas mor
Det er rigtig vigtigt at du skelner imellem, hvad Thea fortæller dig når du putter hende og lige nu lyder det som om at hun oplever at I skal lege, pjatte og underholde. Derfor er det helt rigtigt at du går og så må hun tumle omkring, lege med sin bamse osv. indtil hun finder ud af at hun skal sove.
Bliver hun ked af det og viser tegn på utryghed, så skal du naturligvis ikke gå fra hende, så er det godt at være der, holde hende i hånden osv. men hvis hun søger underholdning, så er du nødt til at gå.
Du kan så her komme tilbage med små intervaller 3-5 minutter, fortælle hende at hun skal lægge sig ned, at hun skal sove nu osv. Det kan være en fordel, hvis du holder dig i nærheden, evt. stryger tøj eller lignende, så hun kan se dig og du kan tale til hende, - der er nemlig noget vigtigt i at hun selv begynder at lægge sig ned og dermed forstå at det er det, du vil have hende til modsat du hele tiden lægger hende og hun rejser sig - så bliver det jo en leg i sig selv:o)
Derfor er det godt at være i nærheden og så bruge sproget: "Læg dig ned Thea, mor er lige her, du skal sove nu" og på den måde få hende til at forstå hvad du vil have hende til.
Derudover skal du naturligvis overveje, hvad tid du putter hende. Et godt billede er søvntoget - man skal springe på toget, når det kommer ...
... forbi. Hvis man kommer for sent til toget, så kan man ikke falde i søvn og så kan man ligeså godt stå op og vente til næste tog kommer. Hvis man kommer for tidligt, så kan man heller ikke sove, så bliver man urolig og det kan være utroligt stressende at ligge i sin seng "skal sove, skal sove" - når man ikke kan - det kender du også fra dig selv. Derfor er det utroligt vigtigt at finde det rigtige tidspunkt, når du putter hende - det skal være der, hvor søvntoget kører forbi.
Du kan overveje om det er ved at være tiden at du ændrer på søvnen om dagen, måske er hun ved at være parat til kun at sove en lur dagligt i stedet for to ...
Med hensyn til tænder, så skal de børstes og du skal bruge tandpasta svarende til hendes lillefingernegl. Den mængde flour der er i tandpasta er ikke skadelig og du behøver ikke købe speciel børnetandpasta til hende, du kan i princippet bruge din egen.
Det er naturligvis en fordel at få børstet tænder efter hun har fået mælk og ikke før. Hvad risikoen for huller er ved jeg desværre ikke - det må du tale med tandlægen om. Der er dog en grund til at man anbefaler at børn stopper med flasken omkring 1 års alderen og det handler bla. om at de ikke skal ligge med mælkesukker omkring tænderne om natten ...
Håber du hermed er hjulpet lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor