Svar: Dagplejestart, mælkeindtag og sove i eget værelse
Kære Krisser
Det er rigtig fint at din dreng selv har sagt fra overfor amning i løbet af dagen og du har naturligvis ret i at det vil være rigtig godt, hvis du kunne bibeholde amningen inden putning, men sløjfe amningen om natten. Morgenamningen er jo på vej væk af sig selv ...
Det er ikke fordi han skal drikke store mængder mælk, det er godt at han får mælk, ost, yoghurt osv. og du må forsøge dig frem med forskellige typer, for at se om der er noget han bedre kan lide end andet - nogle børn kan f.eks. godt lide drikke yoghurt - men se dig for og tjek sukkerindholdet.
Ellers er en god måde at få lidt ekstra i ham på at lave en milkshake selv. Du kan blende en banan med lidt sødmælk eller letmælk og så kan han drikke det af kop. I princippet er det jo det samme som at spise bananen og drikke mælken ved siden af, men blendes det, så synes nogle børn det er lidt mere interessant ...
Omkring mælk til børn over 1 år, så skriver sundhedsstyrelsen blandt andet: "Efter 1 år gives letmælk, ca. ½ liter om dagen. Det er ikke nødvendigt at komme op på hele mængden, men kosten lever nemmere op til de anbefalede indhold af vitaminer og mineraler, hvis den indeholder minimum 350 ml mælk eller mælkeprodukter om dagen. Det er derfor en god idé at lære barnet at drikke mælk af kop i løbet af andet
halve leveår." (Citat: Anbefalinger for spædbarnets ernæring 2005).
Du behøver altså ikke give ham store mængder mælk dagligt og med de 250 ml mælk via grøden, så er han allerede godt på vej:o) Med amning ved siden af, så er han faktisk fint dækket ind på nuværende tidspunkt.
Med hensyn til sovevaner så lyder det som en rigtig god idé at lade ham sove på eget værelse og lære ham det. Det er vigtigt at han her er vant til at blive puttet og sove i sin seng og kender den som et trygt sted. Han skal forbinde sin seng med at sove, men noget trygt og rart. Det vil gøre det lettere for ham at falde i søvn, selvom sengen står i et andet værelse.
Du kan sagtens amme ham inden han skal sove og så kan du putte ham. ...
... Det vil være fint at introducere en godnathistorie her, hvor han ligger i sin seng og du læser lidt højt for ham, nusser ham lidt, holder ham i hånden osv. så han trygt falder til ro.
Du skal naturligvis se hvordan han reagerer på det, om han græder og hvad det er for en gråd han har - utryghed og angst for at sove alene eller protest mod at dagen slutter og at skulle sove nu ... Du skal handle forskelligt alt efter hvad det er. Det kan også være at han søger underholdning, hopper rundt osv. Børn kan reagere meget forskelligt - i første omgang må I forsøge og så må vi drøfte, hvordan I så skal forholde jer, alt efter hvad der sker.
Om natten må du på samme måde vurdere om det er dig, der skal stå op, vugge ham blidt, om det er nødvendigt at give ham brystet kortvarigt og putte ham i egen seng igen eller om det er bedre at far tager over. Han forbindes ikke med amning og det er derfor udelukket. Derimod kan han give masser af fysisk kontakt, nærhed osv.
Det er fint at forsøge nu, men den alder han har. Jeg synes det må komme an på en prøve:o)
Det er altid rigtig hårdt at aflevere sit barn, hvis man oplever at de græder og er kede af det. Du skal dog også se på, hvordan han reagerer når du henter ham og hvad dagplejer fortæller. Er han glad derhenne, falder han hurtigt til ro, leger han når du henter ham og oplever du at han tager del i det der sker? Det fortæller noget om at det er okay for ham at være der og at det er selve afleveringen der er svær. Og sådan må det gerne være. Sådan kan børn have det i perioder.
Det er naturligvis ikke godt, hvis barnet græder ulykkeligt hele tiden, kalder på mor, ikke vil lade sig trøste af dagplejer, ikke kan slappe af og bare være der - så må man prøve at finde ud af hvad det handler om. Men hos jer, lyder det som om at han trives, når han først er der og som sagt som om at det er selve afleveringen der er svær for ham.
Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre og rigtig mange tak for dine pæne ord til mig:o) Knus herfra - det skal nok gå alt sammen.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder