Svar: Svært ved at falde i søvn i barnevognen
Hej med dig
Din datters motoriske uro og dermed problemer med at lægge sig ned og falde i søvn hører alderen til. Det er sandsynligvis ikke kun i barnevognen at du oplever det, det sker ofte også i sengen om aftenen, når barnet skal sove. Hun lægger sig i kravlestilling og tumler rundt, kan slet ikke finde ud af at få roen over si. Nogle børn kan i denne alder også finde på at stå og banke hovedet ind i sengegavlen eller lignende, - det kan være en ret frustrerende periode.
Min umiddelbare tanke er at det er fint med 2 lur dagligt stadigvæk og at sove 2½ time i løbet af dagen kan være rigtig fint, hvis hun så sover 11-12 timer om natten - hendes søvnbehov er ca 14 timer i døgnet og på den måde er hun fint dækket ind.
Derudover tænker jeg at du naturligvis skal sikre dig at hun ikke er sulten, når hun skal sove og at det fortsat er meget vigtigt at hun tilbydes mange små og hyppige måltider. Jeg kan godt ud af din plan se at din datter står tidligt op og forstår godt, hvis hun allerede er træt igen kl. 8. Min umiddelbare tanke er dog, om hun ikke kunne blive puttet senere, så hun mere tager en formiddagslur end en morgenlur og således måske vil kunne nå at indtage lidt mere mad inden hun skal sove på det tidspunkt.
En anden tanke er at hvis du trækker ...
... hendes søvn om formiddagen lidt, så vil hun måske blive lidt mere træt og dermed være mere parat til at skulle sove. Jeg vil derfor foreslå at du forsøger at vente med at putte hende til klokken er 9.30 og at du forsøger at flytte tidspunktet til dette ved at flytte 15 minutter hver dag. Middagssøvnen kl.13 er fint.
Derudover tænker jeg at du generelt må forsøge at finde en balance imellem at støtte hende motorisk, give hende masser af fysiske udfoldelser og udfordringer, så hun får sig selv brugt. Hun skal trille, krybe, øve sig i at kravle, tumles med, svinges rundt, gynge i en gynge osv. og derudover skal hun også stimuleres mentalt. Både med oplevelser i verden, men også via maden hun spiser osv. Hun skal altså være træt på flere planer, når hun skal sove.
For at møde hende i den udvikling, så anbefaler jeg ofte at man starter med at lade hende sidde op i vognen og så trille en lille tur. Her kan hun sidde og kigge på verden, mærke vinden i ansigtet osv. og først når hun viser træthedstegn og virker parat til at blive puttet, så lægges hun ned.
Hun har jo en alder nu, hvor hun også viser mere medbestemmelse og egen vilje og det kan være en måde at møde hende på, når hun skal sove.
Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre