Svar: Vi er gået igang med skemad og kører på 3. uge nu
Kære Helle
Det lyder som om at I er kommet rigtig godt igang med skemaden og planen du sender ser umiddelbart fin ud. Det ser ud som om at din datter får 5-6 flasker i døgnet. Jeg er lidt i tvivl om hun får flaske kl. 06 - hvis hun ikke får flaske tidlig morgen, når hun vågner, vil det være en god idé... Jeg kan se du skriver at I prøver, men at hun ikke rigtigt vil have noget ... men hvis hun ikke har fået mælk siden kl. 24 eller 02, så burde hun jo umiddelbart have behov ... Kan hun ikke få flasken med det samme hun vågner og imens hun stadig ligger i sengen? Ved siden af sine 5-6 flasker i døgnet får hun så to måltider skemad. Det burde være nok til at dække hendes behov.
Det er vigtigt at du fortsat ikke tilbyder hende for store mængder skemad, at holde indtaget på ½ dl. er fint - max 3/4 dl. 2 x daglig indtil videre. Dette simpelthen fordi hun ikke er ældre end hun er og der skal fortsat være plads til mælken.
Det vil være passende at bibeholde 2 måltider dagligt den næste 1½ måneds tid, ofte behøver børn først 3 måltider skemad dagligt når de er omkring 6 måneder gamle. Det er altså først omkring dette tidspunkt at du skal begynde at introducere et Morgenmad/formiddagsmåltid. Indtil da har hun fortsat behov for at starte dagen med mælk (og ofte også til den tid - den tidlige morgenflaske kl 06 hænger ofte ved længe:o))
At tilbyde hende morgenmad kl. 07 synes jeg er lidt problematisk i forhold til at hun ikke er ældre. Det er nemlig vigtigt at mælken fortsat udgøre en noget større del af hendes indtag i forhold til skemad. Hvis I allerede nu begynder at tilbyde hende skemåltid nr 3, så tænker jeg at det naturligt må skære hendes mælkeindtag yderligere ned og det vil være uhensigtsmæssigt.
For at vurdere om hun får nok mælk, så skal I naturligvis også se på hvordan hun tisser. Det er vigtigt at hun stadig har tunge ...
... tissebleer og at urinen er klar og ikke koncentreret. I skal naturligvis tilbyde hende vand sammen med skemaden, så hun får lidt ekstra væske den vej. Hvis hun tisser som hun skal, maven fungere godt osv. så må I tro på at hun tager hvad hun har behov for og det er fint at I altid forsøger at tilbyde hende lidt ekstra i flasken, så I er sikker på at hun kan drikke sit behov.
Med hensyn til grovhed og struktur i maden så er det i første omgang nok at forsøge med lidt hirsegrød eller boghvedegrød som er lavet på flager og dermed lidt mere fnugget i konsistensen sammenlignet med risgrød og majsgrød, der er lavet på mel. I 6 måneders alderen begynder man at komme lidt kogt kød eller fisk i grøntsagsmosen og det er her med til at give en lille smule mere struktur i mosen. Først i 7 måneders alderen begynder man at mose grøntsagerne mere med en gaffel, så det hele blive altså langsomt grovere og grovere.
Du kan altså variere kosten ved at skifte mellem ris, majs, hirse og boghvede grød og så variere mosen du kommer på som topping. Du bør fortsat tilbyde kogt frugtmos eller bærmos og pas på med banan som kan virke lidt forstoppende på nogle børn:o) Du kan også så små forsøge dig med lidt grøntsagsmos og her starte med de lidt mildere grøntsager som kartoffel, gulerod, blomkål og broccoli.
Du skal tænke på at din datter i en lang periode kun har fået mælk og for hende er der utroligt mange smagsstimuli i at blive tilbudt forskellige typer grød og frugtmos samt lidt grøntsagsmos. Samtidig med at hun skal vende sig til at spise mad med ske, vende sig til konsistens, spise imens man sidder op og ikke ligger ned, øve sig mundmotorisk osv. osv. Så selvom det for dig virker meget ensformigt, så er det for din datter et kæmpe bombardement af smags og sanseindtryk:o)
Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine