Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - konsekvens eller ej


3. maj 2008

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Louise

Små børn kan ikke huske på samme måde som vi voksne og med en pige på 2 år og 9 måneder er det derfor begrænset hvor meget man kan forlange at hun forstår, hvis man giver konsekvenser som rækker ud i tiden. Hun forstår simpelthen ikke sammenhængen mellem at hun ikke vil have en ble på og at I ikke skal af sted. Det er i hendes verden to vidt forskellige ting, som ikke hænger sammen og hun forstår simpelthen ikke hvorfor det ene udelukker det andet.

Jeres datters hjerne og nervesystem er stadig umodent. Nogle ting kan hun naturligvis godt huske, men det er mere en sansemæssig hukommelse, en erindring. Nogle erindringer er stærkere end andre. Det vil sige at forskellige ting kan kalde en erindring frem og på den måde gøre at vi husker eller at noget virker genkendeligt. Det kan være det at flytte hende imens at man siger nej, - det fremkalder en erindring om at her var noget barnet ikke skulle røre.

Hendes langtidshukommelse er dog ikke god og hendes lyst til at udforske og undersøge er større og presser mere på end det ...


Annonce

... lille nej, hun måske godt hører I siger...

Det er faktisk først i skolealderen mellem 1-3 klasse at børn begynder at have en hukommelse der fungerer mere som voksnes og stadig i den alder kan de blive så optaget af et eller andet at de glemmer at tænke sig om og stadig handler meget impulsivt. Det kan godt være at de ved de ikke må løbe ud på vejen, men så triller bolden der ud og barnet løber efter...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det er derfor efter min mening lidt problematisk at give jeres datter konsekvensen "hvis du ikke tager ble på nu, så kommer du ikke med i zoologisk have" - for hun forstår det ganske givet ikke. Sandsynligvis ved hun heller ikke hvad zoo egentlig er for noget, med mindre I tager dertil tit...

En konsekvens skal falde øjeblikkeligt og være noget hun kan forstå og forholde sig til. Det kan være hvis hun med vilje sidder og leger med maden og vælter sit glas med mælk - så er konsekvensen at hun eller tallerkenen fjernes fra bordet "nu er du færdig med at spise".

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce