Annonce

Annonce

Svar: Brystafvænning på grund af gigt, hvordan?


1. maj 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære snart desperate mor

Det lyder som en rigtig god beslutning at vende din dreng fra brystmælken - eller i hvert fald noget af det. Amningen lyder til at tære på din krop og det er vigtigt at du har kræfter og overskud til at tage dig af din dreng - her er amning ikke det vigtigste, I skal begge have et godt liv på andre punkter også:o)

Alternativet til brystmælk vil være flaske med modermælkserstatning. Hvis du ikke ammer til han er 12 måneder gammel, så skal han have modermælkserstatning i stedet for og da han ikke er ældre end han er, så vil en flaske være det han har behov for.

Det er korrekt at alt for meget mælk kan tage pladsen op for den egentlige mad, men med den alder din dreng har, så er det faktisk rigtig vigtigt at mælken fortsat udgør størstedelen af hans indtag og du skal regne med at han stadig har behov for 5-6 amninger eller flasker i døgnet. I 7-8 måneders alderen vil han sandsynligvis kunne nøjes med 4 amninger/flasker, mellem 8-9 måneder kan du nedsætte til 3 og først efter 9-10 måneders alderen kan du nedsætte yderligere til 2 amninger/flasker dagligt.

Da du er nødt til at trappe amningen ned inden for overskuelig fremtid, så vil det derfor være rigtig godt, hvis du kunne arbejde på at få ham til at tage flasken.

Det hjælper nogle gange at tilbyde flaske med udmalket modermælk. Andre gange at forsøge med vælling som har en anden smag end mme. Det kan også være en idé at far forsøger at give flasken da han ikke forbindes med amning og så kan det være en idé at forsøge sen aften, hvor din dreng mere eller mindre sover og derfor ikke protesterer så meget. På den måde vil du få en idé om, hvorvidt han overhovedet kan finde ud af teknikken eller om det er smagen af mælk han protesterer over.

En plan for dagen, kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Amning og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: ...


Annonce

... Havregrød, vand af kop

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, og frisk frugt i hånden, vand af kop

Evt. amning/flaske og puttes til formiddagslur ca kl. 10

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden.

Evt. amning eller flaske og puttes til middagslur 13-13.30

Eftermiddag 16: Lidt frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop, evt. amning eller flaske

Aften 18: Mere og mere udgangspunkt i den mad I andre spiser. Grøntsagsmos med kød/fisk, lidt sovs til at give smag og lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden. Vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Puttes til natten med amning eller en flaske mme eller vælling ca 19.30

Sen aften 23-24: Forsøge med flaske med mme eller vælling, når han sover

Nat 24-06: Så vidt muligt ikke mælk i dette tidsrum mere.

Som du kan se så har jeg skrevet evt. amning/flaske før formiddagslur og middagslur og igen om eftermiddagen. han behøver ikke mælk alle disse gange og du må forsøge at finde ud af, hvilke amninger/flasker du kan skære ned på, så det passer bedst i jeres rytme - og så gå ud fra at han har brug for 5-6 amninger/flasker her i 6 måneders alderen.

Ellers er princippet at du erstatter en amning med en flaske. Det er ikke rigtigt at du kan skrue 1 minut af ammetiden og på den måde skære amningen ned og erstatte med en flaske - Ammenedtrapningen sker hvis du erstatter med flaske og du er nødt til at erstatte med flaske for at sikre ham hans mælkebehov. Han skal være ret gammel før han vil være i stand til at drikke mælk nok af en kop.

Fra 9 måneders alderen kan han dog begynde at få mere komælk og kan således der få sit mælkebehov dækket på en lidt anden måde - men mme vil han dog fortsat have behov for også i den alder.

Jeg håber du kan bruge ovenstående tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med det hele:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce