Annonce

Annonce

Svar: Rytme, amning og søvn


30. april 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Puggi

Din dreng er stadig så lille at en helt fast rytme er svær at lave, men der er dog lidt generelle ting du kan gå ud fra.

I 3-4 måneders alderen vil de fleste børn ofte begynde at sove mere kortvarigt i løbet af dagen og være mere vågne. De vil rigtigt gerne følge med i verden og man kan godt have fornemmelsen af at de ikke 'vil sove tiden væk' - de vil ligesom ikke rigtigt gå glip af noget.

Det vil normalt være sådan at barnet sover 3 lure, en formiddagslur, en lur over middag og en lur sen eftermiddag eller tidlig aften. Den sidste lur ligger i denne alder ofte så sendt (omkring kl. 18) at den påvirker tidspunktet for natteputningen og derfor går mange børn i denne alder sent i seng. Til gengæld får man så lidt sammenhængende nattetimer og det er jo meget dejligt.

Om din dreng følger dette mønster tør jeg naturligvis ikke sige, men det kan give dig lidt at gå ud fra.

Dagslurene vil normalt vare ialt 5-6 timer og om natten vil din dreng sove 10-1 timer, dog afbrudt af mælkeindtag. I alt vil han sove ca 15 timer i døgnet.

I takt med at han bliver ældre og begynder med skemad, så bliver det lettere at lave en plan for dig, som du kan gå ud fra. Det vil her være hensigtsmæssigt at han får sin skemad på nogenlunde faste tidspunkter og derfor vil rytmen bliver mere tilrettelagt efter klokkeslet - det er ikke helt muligt endnu.

En nogenlunde plan kan dog se således ud:

Tidlig morgen: Amning og sover videre

Morgen: Ammes evt. igen i forbindelse med at han vågner. Det kan mange børn godt lide:o)

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Ammes, når han vågner af sin lur og evt. igen inden han skal middagslur

Puttes til middagslur

Eftermiddag: Amning

Sen eftermiddag/tidlig aften: Sover sin 3 lur, evt. ammes igen inden

Aften: Ammes efter behov og ammes inden han puttes.

Sen aften og nat: Ammes efter behov.

Det er helt okay at ud ammer ham når han skal sove og hjælper ham med at finde roen på denne måde. Svøb ham, så han ikke oplever skiftet fra jeres arme og ned i seng så tydeligt, som hvis han ikke er svøbt. Giv ham evt. en ...


Annonce

... sut eller en sutteklud ved ansigtet.

Læg ham fra dig inden han falder i så dyb søvn, at han ikke ænser at han bliver flyttet. Det er synd for ham og han vågner op og græder, hvis han sover godt og lige når han så ligger i vuggen bliver forskrækket fordi han mærker dette skift. Det er ikke rart at vågne op et andet sted end man er faldet i søvn. Derfor er det vigtigt at han lige når at følge lidt med i at han rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor han er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.

Se og lyt til hans vejrtrækning, hans øjne. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er stadig svøbt (du må meget gerne amme ham imens at han er svøbt)og flyt ham så langsomt fra din favn og ned i sengen. Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Han skal altså næsten sove, dog ikke sove helt - det er måden at lære ham det på. Du kan ikke forvente at et barn på kun 3 måneder vil være i stand til at falde i søvn selv:o)

Du skriver at han efter bad sidder i sin stol. Hvad er det for en type stol han har? Jeg spørger fordi jeg tænker at det er vigtigt at han nu ligger så meget på maven som muligt. Han har bedst af at ligge på et tæppe på gulvet, han skal bruge sig selv fysisk og mentalt - det er også med til at give ham en ro og en tilfredsstillelse og dermed anden form for træthed:o)

Hvis han ikke har brug for brystet inden sengetid, så er det naturligvis helt okay, så kan en sut sagtens bruges. Og du skal naturligvis ikke putte ham, før han viser træthedstegn og behov for putning. Du ved også fra dig selv, hvor frustrerende det er at gå i seng og ikke kunne sove....

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Råd til sikker søvn

Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce