Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme - 1 mdr.


30. april 2008

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej igen igen :o()

Det er alt for tidligt at tale om rytme. Din dreng er stadig så lille at han er nødt til at spise, når han viser behov og skal puttes, når han har behov for det.

Samtidig er det sådan at netop i 5-6 ugers alderen har mange børn det der hedder appetitspring. Det betyder at de er ved at være så store at de skal have sat mælkeproduktion op. Ved at græde mere, være mere urolige og søgende, så bliver de lagt mere til brystet og derved øges mælkemængden. Det er derfor ekstra vigtigt at du i øjeblikket forsøger at amme din dreng, som han viser behov for.

Rutinerne kommer ind omkring måden du ammer ham på, skifter ham på, putter ham på. Genkendelighed i forbindelse med disse ting, giver ham tryghed og dermed mere ro. Det vil som tidligere skrevet til dig, være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at finde en nogenlunde fast rytme omkring amning, hvor du ammer fra et bryst, skifter ham og tilbyder modsatte side. Herefter kan han så få sin sut, blive svøbt og blive puttet.

Du kan også lave lidt rutiner omkring måden du putter ham på, luller ham til ro, giver ham sutten, holder ved ham, kærtegner ham osv.

Men han skal være omkring 4 måneder inden du sådan rigtigt kan begynde at arbejde med en mere fast rutine - det vil sige regne med mere faste tidspunkter at sove på osv...

Helt overordnet og for at give dig lidt ro i sjælen, så vil en plan for en lille dreng som din være sådan at han har behov for ca 3 lure ...


Annonce

... dagligt, nogle sover faktisk 4. Han skal ikke være vågen i mere end max 2 timer af gangen, så skal han puttes igen. I løbet af dagen vil han måske sove 6-7 timer og om natten vil han sove 9-10 timer, sammenlagt vil han sove ca 15-16 timer i døgnet. Nogle gange vil han måske kun powernapper ½ times tid, andre gange vil han pludselig sove i 3½ time og atter andre gange kun sove 2. Sådan vil det variere og det må der være plads til med den alder han har.

Når han er vågen, så skal du amme ham, pludre med ham og amme ham igen inden han atter skal sove - simpelthen for at imødekomme hans behov for at få sat mælkeproduktionen op. Hvis du fornemmer at han gerne vil amme, så læg ham til - det er vigtigt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

En ekstra amning eller flere om aftenen er også godt. Det er sådan at mælken om aftenen er meget fed og ikke indeholder særlig meget vand. Det betyder at der ikke er så meget mælk, men tilgengæld mætter den godt. Når børn om aftenen gerne vil die hele tiden, så er det simpelthen for at fylde sig ekstra godt op til natten, hvor de så kan sove lidt længere. Lyt derfor til dit hjerte og læg ham til, når han virker suttelysten og sulten.

Der er ingen der siger det er nemt, men at lytte til, hvad der føles rigtigt i situationen er altid en god idé, så kommer man rigtigt langt - først når du er sikker på at han har fået hvad han har behov for af mad, så tilbyder du ham sutten til at falde i søvn på og til at give ro i maven:o)

Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce