Svar: Hæmoride hos børn
Hej Helle
Hæmorider hos børn kommer normalt i forbindelse med forstoppelse og derfor er det bedste I kan gøre, at sørge for at holde jeres mave godt igang. Det er vigtigt at hun får så varieret en kost som muligt, at hun får masser af væske og også får bevæget sig. At bruge sig selv fysisk er nemlig vigtigt i forhold til at holde maven igang - men det plejer børn i 1½ års alderen fint at kunne klare:o)
Hvis kosten ikke er nok til at gøre hendes afføring blødere, så vil det være rigtig godt at tilbyde hende afføringsmiddel - f.eks. laktulose.
Hæmorider er små knuder der sidder ved endetarmen og det skyldes det øgede tryk, som får venerne til at svulme op. Når barnet presser for at få afføringen ud, kan hæmoriden opstå. Hæmoriden sidder som en lille knold lige udenfor endetarmsåbningen og når den sidder der, kan den ikke drænere sig selv for blod og det betyder at det gør mere og mere ondt, jo længere tid den får lov til at sidde der. Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på, hvorvidt det er en hæmoride din datter har, hvad du selv kan gøre for at bedre det og hvornår det er nødvendigt at søge læge.
Nogle gange når børn presser afføringen ud, og hvis det sker imens man står og ser på, når de ligger på puslebordet, så kan endetarmen godt udvide sig så ...
... meget, at det ser ud som om at der er tale om en hæmoride. Det behøver der dog ikke at være...
Hvis det er en rigtig hæmoride jeres datter har, så vil den som sagt ikke kunne drænere sig selv for blod og derfor er det vigtigt at man med spidsen af en finger, forsøger at skubbe hæmoriden tilbage i endetarmen og knibe sammen for at holde den på plads der. Når hæmoriden sidder indvendig i tarmen, vil den stille og roligt tømme sig selv for blod, klappe sammen og smerterne vil holde op.
Det er vigtigt at du vasker din datter et par gange dagligt, med lidt mild uparfumeret sæbe beregnet til intimvask. Det er vigtigt at der ikke går infektion, da hun sandsynligvis har lidt små rifter. Samtidig vil det være rigtig godt, hvis du kunne holde en kold klud ved endetarmen - kulden kan få hæmoriden til at trække sig sammen og det kan også være med til at fjerne lidt af den kløe som ofte hører med til at have hæmorider.
Brug meget bløde vaskeservietter og bløde klude til at tørre hende med forneden, så det ikke gør ond, når hun skal tørres.
Er du i tvivl så tal med lægen. Du kan købe salver til at komme på, som kan lokalbedøve lidt, prøv at tale med lægen om hvorvidt dette er nødvendigt.
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre