Svar: Ammestop og antal måltider dagligt
Kære trætte mor
Jeg har fuld forståelse for at du gerne vil stoppe amning, så du ikke længere er så afhængig og andre også kan tage over. Det er dog problematisk at stoppe amningen, hvis Christoffer ikke vil tage en flaske - hans mælkebehov er stadig forholdsvis stort og det er faktisk nødvendigt at han helt frem til 12 måneders alderen tilbydes endten modermælk eller modermælkserstatning. Og af modermælkserstatning skal han indtil 12 måneders alderen have mindst 400ml dagligt for at hans jernbehov er dækket ind.
I juli, hvor han skal passes vil han aldersmæssigt være gammel nok til at få mere komælk og mad kan han jo få masser af ved siden af den mælk han kan drikke af en kop - så han kan således godt overleve at blive passet uden at blive ammet og vil også kunne få sit mælkebehov dækket.
Du fortæller at din dreng er meget glad for brystet og det er altid lettest at stoppe amning, når både mor og barn er enige om det. Du skal også medtænke at du naturligt vil amme mindre og mindre i takt med at din dreng bliver ældre og at det derfor automatisk vil give dig lidt mere frihed. I 8-9 måneders alderen vil 3 amninger ofte være nok og omkring 10 månedersalderen og frem mod et år vil 2 amninger være fint. Efter 1 års alderen kan man amme en gang dagligt, så længe både mor og barn har det godt med det.
Jeg siger ikke at du skal amme, men forsøger her at give dig lidt viden om hvordan det fungerer med amning, sikre din dreng hans mælkebehov osv. nu og i tiden frem.
Man kan diskutere hvorvidt det er relevant at få Christoffer til at begynde med flaske nu, hvor han har den alder han har. Flasken skal jo væk, når han bliver et år - det ...
... er således to kampe at tage inden for relativt kort tid. Du kan i stedet arbejde lidt på at få ham til at drikke mme af en kop - det vil han også kunne få, når han skal passes.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand eller mme af kop
Formiddag 9-9.30: ½ banan eller anden frugt, frisk frugt eller frugtmos, ½ bolle med smør, ost i stænger, vand af kop
Puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover en times tid
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og ved siden af små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg. Også gerne rester fra aftensmaden som godt kogte pastaskruer og små stykker frikadelle, ris med sovs eller hvad du nu har. Vand af kop
Puttes til middagslur med amning 13.30-14, trilles en tur i barnevogn.
Eftermiddag 15.30-16: En ½ bolle med smør, lidt ost, frisk frugt i hånden eller lidt frugtmos, vand af kop
Aften 18: Familiemad,- ris, pasta, kød, fisk, grøntsagsmos - sovs af forskellig slags. Der skal være moset mad og mad i stykker, vand eller mme af kop.
Evt. lidt frugtmos til dessert eller en godnatgrød, så du er sikker på at han er helt mæt.
Ammes og puttes til natten 19.30
Så for at svare på dine spørgsmål, så vil din dreng fint kunne klare sig med en plan som ser ud som ovenstående. Den næste amning du fjerne kan enten være tidlig morgen eller amningen inden middagslur - de to sidst amninger bør du bibeholde indtilvidere. Hvis du ønsker at stoppe amningerne helt, så bør du sikre dig at din dreng får min 400ml mme af kop eller flaske
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.